Tasje voor viltstiften

viltstiftentasje

Berg al je stiften, potloden, balpennen, enzoverder op in dit leuke, zelfgemaakte tasje. Het formaat is een beetje groter zodat ook je viltstiften erin passen! (Patroon uit ons ‘Terug naar School’ bookzine.)

Tasje voor viltstiften

Benodigdheden

• 40 cm x 60 cm wit katoen met oranje motieven
• 20 cm x 25 cm wit katoen met oranje en grijze motieven
• 1 grijze rits van 30 cm lengte
• Naaidoos
• Naaimachine
• Ritsvoet

viltstifttasje

Breng het patroon op ware grootte over op papier.

Werkbeschrijving

Knip uit de stof met oranje motieven

• De vorm van het tasje
• Tweemaal de voering

Knip uit de stof met oranje en grijze motieven
• Een belegstuk voor de onderkant (10 cm x 26 cm)
• Een strook van 6 cm x 15 cm.

Begin met het tasje
Vouw elke lange zijkant van het belegstuk 0,5 cm naar de verkeerde zijde om. Strijk de vouw. Leg de vorm van het tasje met de verkeerde zijde op tafel. Leg het belegstuk met de verkeerde zijde op de goede zijde van het tasje, mooi in het midden. Stik langs de lange kanten van het belegstuk.

Maak de patjes en de lus 
Vouw de strook van 6 cm x 15 cm in de lengte dubbel, goede zijde tegen goede zijde. Stik op 0,5 cm van de rand. Keer en strijk deze band plat. Knip de band in drie gelijke delen voor de twee patjes en de lus.

Stik de eerste kant van de rits
Plaats de ritsvoet op de naaimachine. Leg de vorm voor het tasje met de verkeerde zijde op de tafel. Speld de gesloten rits langs de bovenkant, goede zijde tegen goede zijde. Voeg de twee patjes tussen de rits en de stof in ter hoogte van de dwarse nietjes aan het begin en het einde van de rits. De patjes zullen deze nietjes bedekken. (2)

foto 2 viltstiftentasje pdf    

Leg een voering op de bovenkant van de tas, goede zijde tegen goede zijde. Stik doorheen de bovenkant, langs de rits. (3)

foto 3 viltstiftentasje pdf

Sla de voering naar de verkeerde zijde om zodat de rits vrijkomt. Markeer de vouw met je nagel. Open de rits tot in de helft. (4)

foto 4 viltstiftentasje pdf

Stik de tweede kant van de rits
Vouw de onderkant van de tas naar boven, goede zijde tegen goede zijde. Speld vast langs de rits, goede zijde tegen goede zijde. (5)

foto 5 viltstiftentasje pdf

Leg er de andere voering op, goede zijde tegen goede zijde. Rijg en stik vast langs de rits. (6)

foto 6 viltstiftentasje pdf

Montage van het tasje
Vouw het derde bandje dubbel om een bevestigingslus te vormen. Ontvouw de tas zodat de twee delen in voering op elkaar liggen, goede zijde tegen goede zijde. Schuif het dubbelgevouwen bandje, met de lus naar binnen, tussen de twee stoflagen van het tasje. (7)

foto 7 viltstiftentasje pdf

Stik de omtrek van de vier zijkanten van het tasje in één beweging, dwars over de tandjes van de rits heen. Laat hierbij een opening van 5 cm aan de onderkant van de voering. Keer de tas naar de goede zijde door de opening. Schuif de voering naar binnen. Maak aan weerskanten van de opening een inslag van 0,3 cm op de verkeerde zijde en sluit de opening met zijsteekjes.

Klaar!

Bekijk het patroon