Libelle Cardigan

Libelle Cardigan

Een mediumlange losse cardigan als deze mag niet ontbreken in je breicollectie. Het is zo’n ‘past goed bij alles’-model en je draagt het in alle seizoenen.

Libelle cardigan

Model

Maten 34 – 36 – 38 – 40 – 42 – 44 – 46 – 48

foto 1 libelle cardigan pdf

Proeflap

Maak eerst een proeflap van 10×10 cm in tricotsteek. Gebruik naalden nr. 6. Zet 16 steken op een naald en brei 21 naalden. Is je lapje breder geworden dan 10 cm, gebruik dan een dunnere naald. Is je lapje smaller geworden, gebruik dan een dikkere naald om de juiste maat te verkrijgen.

Benodigdheden

  • Breinaalden nr. 6
  • Maasnaald R
  • ondbreinaald nr. 5 van minstens 80 cm lang (kan ook met gewone breinaalden)
  • Garen: zie tabel

foto 2 libelle cardigan pdf NL
1 bolletje van 50 gr bevat in dit geval 140 m garen.

Gebruikte steken

  • Tricotsteek: 1 nld alle st r breien, 1 nld alle st av breien, steeds herhalen.
  • Boordsteek 1/1: 1 st r, 1 st av, steeds herhalen.
  • Ploegsteek: het aantal st moet deelbaar zijn door 3, +1. Nld 1 (goede kant van het werkstuk): *2 r, 1 av*, herhaal van * tot *, eindig met 1 r. Nld 2: 1 av *2 r, 1 av*, herhaal van * tot *. Herhaal steeds deze 2 nldn.
  • Matrassteek: wordt gebruikt voor het sluiten van naden. Leg de 2 aan elkaar te naaien panden naast elkaar en met de goede kant naar boven. Steek met een maasnaald telkens op 1 st van beide kanten in en neem de draad op die 2 st verbindt, eenmaal op het rechterdeel en eenmaal op het linkerdeel, tot de naad volledig dicht is.

Afmetingen

foto 3 libellecardigan pdf NL

Werkbeschrijving

RUGPAND

1. Zet op met naalden nr. 6 en brei een boord van 8 cm in boordsteek 1/1.

foto 5 libellecardigan pdf NL

2.Meerder na de boord aan beide zijden 1 st elke 10e nld.

foto 6 libellecardigan pdf NL

3. Zet voor de mouwen aan beide zijden 2x 1 st bij, daarna 1x 2 st aan beide zijden, daarna 1x 3 st aan beide zijden, daarna 1x 9 st aan beide zijden. Brei verder voor de mouw en meerder elke 4e nld aan beide zijden 1 st.

foto 7 libellecardigan pdf NL

4. Begin de mindering voor de schouder.

foto 8 libellecardigan pdf NL

VOORPAND

1. Zet op met naalden nr. 6 en brei een boord van 8 cm in boordsteek 1/1.

foto 9 libellecardigan pdf NL

2. Meerder na de boord aan één zijde elke 10e nld 1 st.

foto 10 libellecardigan pdf NL

Vanaf een totale hoogte van 28 cm begint tegelijk de mindering voor de V-hals als volgt: minder elke 8e nld 1 st aan middenvoorzijde. Doe dat 11x. Let erop om tegelijk de meerderingen van de zijnaad en de mouw verder te breien zoals aangegeven.

foto 11 libellecardigan pdf NL

Hier begint de meerdering voor de mouwen als volgt: zet voor de mouw 2x 1 st bij, daarna 1x 2 st, daarna 1x 3 st, daarna 1x 9 st. Brei verder voor de mouw en meerder aan één zijde elke 4e nld 1 st. Denk eraan om de minderingen voor de V-hals verder te zetten

foto 12 libellecardigan pdf NL

3. Brei de mindering voor de schouder op dezelfde manier als in het rugpand.

foto 13 libellecardigan pdf NL

4. Brei het 2de voorpand in spiegelbeeld.

ONDERSTUK MOUW

1. Sluit beide schoudernaden. Het onderstuk van de mouw wordt direct aan het werkstuk gebreid.

2. Neem vanaf de onderrand van de reeds gebreide mouw met naalden nr. 6 de st op het voorpand al breiend op tot aan de schoudernaad. Ga vanaf de schoudernaad verder met het breiend opnemen van de st in het rugpand. Zorg ervoor dat het aantal st deelbaar is door 3, +1. Brei nu de mouw in ploegsteek. Minder afwisselend na elke 8e en na elke 6e nld aan beide zijden telkens 1 st. Doe dat 6x tot een mouwlengte van 30 cm. Kant zeer soepel af.

AFWERKING

1. Sluit de zijnaden en de mouwnaden met een maasnaald. Gebruik de matrassteek.

2. Neem met de rondbreinaald nr. 5 al breiend de st op van middenvoor van het rechtervoorpand. Begin onderaan en werk naar boven toe. Neem de st van de wachtnaald al breiend op. Ga op dezelfde manier verder langs middenvoor van het linkervoorpand. Brei nu in totaal 6 nldn boordsteek 1/1. Kant daarna soepel af.

3. Laat het volledige werkstuk een nachtje onder een vochtige doek rusten. Laat drogen.

Klaar!

Bekijk de werkbeschrijving