Juliette clutch

clutch

Een handtas, strandtas, make-uptas, boodschappentas … Je hebt er nooit genoeg! In dit dossier vind je tal van gemakkelijke en moeilijkere modelletjes om zelf te maken.

Juliette

Benodigdheden

  • Stof buitenkant: 25 cm
  • Stof binnenkant: 20 cm
  • Volumevlies: 25 cm
  • Magnetische sluiting of drukknoop
  • Naaigaren

Patroondelen

Deze delen vind je op patroonvel 7 in het rood. Knip ze volgens de aangeduide frequentie uit de stof.

A flap buitenkant: 1x
A’ flap binnenkant: 1x
B voorpand buitenkant: 1x
B’ voorpand binnenkant: 2x
C achterpand onder: 1x
D achterpand boven: 1x

Let op! De patroondelen zijn inclusief 1 cm naadwaarde. Vergeet niet om alle merktekens die aangeduid zijn op het patroon over te nemen op de stof door middel van knipjes en rijgdraad.

Verstevigen

Verstevig deze delen door ze te bekleven met plakvlies: A, B, C, D

Werkbeschrijving

1. Bevestig de magnetische sluiting of drukknoop op A’ en B.

2. Leg beide flapdelen A en A’ met de goede kanten op elkaar. Stik de ronding dicht en laat de bovenkant open. Geef knipjes in de naadwaarde aan de ronding.

Tip! In plaats van knipjes te geven in de rondingen kun je de naadwaarde ook uitdunnen met een kartelschaar.

3. Keer de flap met de goede kant van de stof naar buiten toe. Duw de rondingen goed uit en strijk de flap plat. Leg C voor je met de goede kant naar boven. Daarop leg je de afgewerkte flap met de buitenkant naar onder. Leg daarop nog eens D met de goede kant naar onder. De merktekens moeten mooi op elkaar liggen. Stik de rechte kant van de delen aan elkaar door alle stoflagen heen.

4. Strijk het achterpand naar onder en geef een stiksel net onder de flap vlak naast de naad.

5. Leg de knipjes van de nepen bij B en C op elkaar met de goede kant van de stof naar binnen en stik vanaf de knipjes op niets uit tot aan het rijgdraadje. Strijk de nepen bij het ene pand naar binnen toe en bij het andere pand naar buiten toe.

6. Leg B en C met de goede kanten op elkaar en stik rondom vast, laat de bovenkant open. Zorg ervoor dat de nepen mooi op elkaar liggen. Geef knipjes in de naadwaarde aan de ronding.

7. Maak nu de nepen in beide delen B’ en stik ze aan elkaar met de goede kanten op elkaar. Laat de bovenkant open en laat ook onderaan een opening (aangeduid op het patroon).

8. Keer B’ met de goede kant naar buiten en schuif het in het andere werkstuk zodat de goede kanten van de stof op elkaar liggen. Zorg ervoor dat de flap tussen de twee delen ligt en er dus niet uitsteekt.

9. Speld en stik de bovenkant dicht rondom rond.

10. Keer het werkstuk nu binnenstebuiten door de opening die je hebt gelaten in B’. Rol de bovenste naad goed uit tussen je vingers en strijk plat. Geef een sierstiksel rondom rond net naast de naad.

11. Naai de opening in B’ dicht en je Juliette-tas is klaar!

foto juliette clutch

Download hier het patroon

Bekijk de werkbeschrijving