Schattig schoudertasje

schoudertas

Zelf een schoudertasje maken is helemaal niet moeilijk. Dankzij dit stappenplan is je ontwerp klaar in 1-2-3! Kies voor een combinatie van stofjes om je tas nog persoonlijker te maken. 

Schoudertas

(Patroon uit ons ‘Terug naar School’ bookzine.)

Benodigdheden

• 60 cm x 140 cm dik ecru fantasielinnen, stof 1 • 60 cm x 140 cm bijpassend dik fatasielinnen, stof 2 • Een riem van 100 cm lengte en 3,5 cm breedte • 300 cm bruin fijn paspelband • Naaimachine • Naaidoos

Stap-voor-stap

Breng het patroon op ware grootte over op papier. Let er bij het knippen op dat de motiefjes de juiste richting volgen.

Knip uit stof 1:

  • Een klep
  • Een voering voor de klep
  • Een stuk voering voor de binnenkant

Knip uit stof 2:

  • Een voorstuk
  • Een rugstuk
  • Twee zijstukken
  • Een onderstuk

Overnaai alle delen. (1)

foto 1 schoudertasje pdf NL

Als je een dunnere stof gekozen hebt, dan kun je die verstevigen met thermisch kleefvlies. (zie Tips & Trucs p. 9) Gebruik een dikke naald voor de naaimachine. Een dunne naald zal makkelijker breken.

BRENG DE PASPELBAND AAN

Het is niet moeilijk om paspelband aan te brengen. Maar voor een perfecte afwerking volg je de volgende stappen: Speld en rijg eerst en vooral de paspelband goed vast langs de rand van de goede zijde van de eerste stof, met de vulkoord naar de binnenkant van het werk gericht. Stik vast langs de vulkoord.

Leg vervolgens de tweede stof met de goede zijde tegen de goede zijde van de eerste stof. Keer om zodat de eerste stof met de verkeerde zijde naar je toe gericht is.Stik vast in het montagestiksel. Door exact in het montagestiksel te stikken, ben je zeker dat de paspelband goed zit. Je hecht de band dus vast met twee opeenvolgende stiksels.

Respecteer de richting van de motieven van de bedrukte stoffen! Leg de delen voor je neer en kijk of het dessin in dezelfde richting loopt. Speld en rijg paspelband (vulkoord naar binnen) aan drie zijkanten (twee korte en één lange: de onderkant van de tas) van het voorstuk, het rugstuk en de klep. Stik de paspelband vast. (2)

foto 2 schoudertas pdf NL

MONTAGE VAN DE TAS

Breng het onderstuk aan de onderkant van het rug- en voorstuk van de tas, goede zijde tegen goede zijde en zodat de lengtes van 40 cm overeenstemmen. Stik vast in het montagestiksel van de paspelband. (3)

foto 3 schoudertas pdf

Breng de zijstukken aan het rugstuk, goede zijde tegen goede zijde (let op de richting van het dessin). Stik vast in het montagestiksel van de paspelband. Stik het onderstuk aan de zijstukken, goede zijde tegen goede zijde. Stik de zijstukken aan het voorstuk, goede zijde tegen goede zijde.

MAAK DE KLEP

Leg de klep en de voering op elkaar, goede zijde tegen goede zijde (let op de richting van de motieven). De paspelband zit dan tussen de twee stoflagen. Stik de twee delen aan elkaar in het stiksel van de paspelband. Knip de hoeken in. Keer de klep naar de goede zijde.

KEER DE TAS NAAR DE GOEDE ZIJDE

Vouw de strook voering goede zijde tegen goede zijde dubbel en stik de uiteinden aan elkaar om in het rond te sluiten. Leg de voering met de goede zijde tegen de goede zijde van de tas (de motiefjes van de voering naar de bovenkant gericht). Schuif en speld de klep tussen de tas en de voering (voering van de klep naar buiten gericht). Stik rondom de bovenkant van de tas. Overnaai de naad doorheen alle stoflagen. Vouw de voering om naar de binnenkant van de tas. (4)

foto 4 schoudertas pdf

AFWERKING

Meet over de schouder van het kind de nodige lengte van de schouderriem af.
Knip eventueel de riem wat korter af indien de tas hoger gedragen wordt.
Plaats de schouderriem aan weerskanten van de tas en stik de uiteinden vast met een vierkant en stik dit nog eens diagonaal kruisvormig door.

Bekijk het patroon