Weekendtas

weekendtas

Een handtas, strandtas, make-uptas, boodschappentas … Je hebt er nooit genoeg! In dit dossier vind je tal van gemakkelijke en moeilijkere modelletjes om zelf te maken.

Weekendtas

Benodigdheden

  • Buitenstof: 65 cm (stofbreedte 140 cm)
  • Binnenstof: 100 cm (stofbreedte 140 cm)
  • Leer: +/- 40 cm (minstens 1 m breed)
  • Volumevlies: +/- 1m
  • 2 ritsen: 55 cm, 20 cm
  • Tassenband: 270 cm (2x 105 cm, 1x 135 cm, 2x 15 cm)
  • 2 karabijnhaken
  • 2 D-ringen
  • Gesp voor verstelbare tassenband
  • Naaigaren

Patroondelen

Deze delen vind je op patroonvel 5 in het roze. Knip ze volgens de aangeduide frequentie uit de stof.

A Tas buitenstof: 2x
A’ Tas binnenstof: 2x
B Onderkant tas (leer): 1x
B’ Onderkant binnenstof: 1x
C1 Zijkant bovenstuk: 2x
C2 Zijkant onderstuk (leer): 2x
C’ Zijkant binnenstof: 2x
D Ritslapje: 4x
E Binnenzak binnenstof: 2x

Let op! De patroondelen zijn inclusief 1,5 cm naadwaarde.

Verstevigen

Strijk het volumevlies op deze delen: A’, B’, C’

Aan de slag!

1. Neem 1 deel van de tas (A) en 1 deel van de binnenzak (E). Leg ze met de goede kanten op elkaar en speld vast. Zorg ervoor dat het midden van elk deel met elkaar overeenkomt. Teken op E een rechthoek waar de rits moet komen volgens de aangeduide afmetingen op de tekening. Geef een stiksel op de buitenste rand van de rechthoek door beide stoflagen. Knip door op de middellijn tot op 1 cm van de rand en knip dan diagonaal tot in de hoekpunten.

2. Vouw nu E door de geknipte gleuf naar de averechtse kant van A. Strijk de naden plat zodat je een mooi ‘kadertje’ bekomt. Leg de rits van 20 cm onder de gleuf en stik rondom rond vast met de halve persvoet. Tip! Om de rits op zijn plaats te houden tijdens het stikken kun je dubbelzijdige tape gebruiken.

3. Neem nu het andere deel E en leg ze met de goede kanten op elkaar. Stik rondom vast en werk de randen af met een zigzagsteek of overlock.

4. Draai het werkstuk om en speld de tassenband zoals op de tekening. Stik langs de randen vast. Begin onderaan en eindig ter hoogte van de rits. Stik daar een kruisvorm voor extra versteviging. Stik op dezelfde manier de andere tassenband aan het andere deel A.

5. Leg nu de onderkant van beide delen A aan weerszijden van het leren deel (B) met de goede kanten op elkaar en stik vast. Strijk ze vervolgens naar B. Stik langs de goede kant een sierstiksel op persvoetbreedte aan weerszijden van de naad.

6. Stik nu ook de delen uit binnenstof, die je hebt verstevigd met volumevlies, aan elkaar: leg A’ aan weerszijden van B’ en stik vast. Strijk ze vervolgens naar B’.

7. Neem de lange rits en naai met een paar steekjes de uiteinden van de ritslinten aan elkaar. Leg aan de uiteinden van de rits 2 ritslapjes met de goede kanten op elkaar en de rits ertussen zodat de buitenste randen van de lapjes en de rits samenvallen. Stik de lapjes aan elkaar, dwars over de rits heen. Vouw de lapjes om zodat ze in het verlengde van de rits liggen en met de goede kant naar buiten. Knip de ritslapjes af gelijk met de buitenrand van A.

8. Leg de buitenstof van de tas (A+B) voor je met de goede kant naar boven. Leg de rits aan de bovenste rand met de goede kant naar onder (de ritstandjes komen op 2 cm van de rand te liggen). De ritslapjes steken er langs weerzijden uit, maar dat geeft niet. Nu leg je de binnenstof (A’+B’) bovenop de rits met de goede kant naar onder. Speld en stik één zijde van de rits vast door de 3 lagen heen. Keer het werkstuk zodat de goede kanten naar buiten liggen en strijk de naad. Geef een stiksel langs de rand van de rits met de halve persvoet. Stik nu de andere zijde van de rits tussen de binnen- en de buitenstof op dezelfde manier.

9. Om de cirkel aan de zijkant in 2 kleuren te maken teken je het patroondeel C over in 2 delen (C1 en C2). Let wel op dat je 1 cm naadwaarde bijtekent aan de kniplijn, zowel bij C1 als bij C2. Leg beide delen met de goede kanten op elkaar en stik vast. Strijk de naad open. Stik langs de goede kant een sierstiksel op persvoetbreedte aan weerszijden van de naad. Herhaal deze stappen om een tweede cirkel te bekomen.

10. Maak een lus met de stukjes tassenband van 15 cm en haal ze door de D-ringen. Stik ze vast op de zijcirkels in kruisvorm, op ongeveer 6 cm van de bovenkant. Zorg ervoor dat de uiteinden van de tassenband niet zichtbaar zijn.

11. Keer de tas binnenstebuiten met de binnen- en de buitenzak uit elkaar om de zijkanten te assembleren. Speld nu de cirkels vast aan de zijkanten van de tas uit buitenstof. Zorg ervoor dat de naden precies overeenkomen. Stik vast rondom.

12. Stik nu op dezelfde manier de cirkels uit de binnenstof aan de binnenzak, maar laat aan één kant een opening waardoor je de hele tas kunt keren. Naai deze opening na het keren met de hand dicht.

13. Neem het langste stuk tassenband en schuif er een karabijnhaak door. Bevestig nu 1 uiteinde aan de gesp, zodat de band verstelbaar is. Schuif de gesp op zijn plaats en bevestig dan het andere uiteinde van de band aan de tweede karabijnhaak. Hang de band aan de tas en hij is nu helemaal klaar!

Download hier het patroon

Bekijk de werkbeschrijving