Macramé kerstboom

Deze kerstboom verliest geen naalden, neemt weinig plaats in en hem afbreken hoeft ook al niet. Wat doet hij dan wel? Hij brengt een instant bohémien kerstsfeer in huis! Leg je kleurrijke pakjes onder je macramé kerstboom en verbluf iedereen met je stijlvolle boom.

macrame-kerstboom-5_webMATEN:

30 cm x 60 cm (inclusief stok en franjes)

BENODIGDHEDEN:

  • Geslagen katoentouw (diameter 0,5 cm): 50 m
  • Tak uit de natuur of stok uit de houthandel: 50 cm

WERKBESCHRIJVING

Let op: Het geheim van elk geslaagd macraméwerkje is om na elke knoop alles goed aan te trekken.

1. Knoop een stuk touw aan beide uiteinden van je tak en hang de tak op aan de rugleuning van een stoel, balustrade of kapstok.

2. Bevestig 19 draden van 160 cm aan de tak. Elscreen-shot-2017-10-31-at-13-41-22ke draad vouw je dubbel en elke vouw bevestig je met een opzetlus aan de tak zoals op de tekening hiernaast.

3. Neem de middelste 4 draden en maak 1 weitasknoop zoals op de tekening hieronder.

screen-shot-2017-10-31-at-13-41-29 4. Maak 1 rij lager 2 weitasknopen. Gebruik hiervoor de 2 buitenste draden van de weitasknoop erboven en telkens 2 nieuwe draden die ernaast hangen.

5. Maak op de volgende rij 1 weitasknoop met dezelfde draden als de allereerste knoop. Nu heb je 4 weitasknopen in een ruitvorm.

6. Maak een rij van 4 aflopende cordonknopen naast de weitasknopen. Een cordonknoop maak je telkens met 2 draden. Begin hiervoor bij de uiterste draad links of rechts.

screen-shot-2017-10-31-at-13-41-34Leg de knopen van linksboven naar rechtsonder en stop wanneer je in het midden bent. Doe hetzelfde aan de andere kant in spiegelbeeld. Knoop nu de middelste draden met een cordonknoop van links naar rechts. Zie de tekening hier links.

 

7. Begin 2 cm lager opnieuw weitasknopen te knopen, telkens met 4 draden. Begin met de 2 uiterste draden van de vorige rij en telkens 2 nieuwe naastliggende draden. Maak 2 aflopende weitasknopen van links naar rechts, en 2 van rechts naar links. Knoop met de middelste draden nog een weitasknoop.

8. Maak hieronder een rij aflopende cordonknopen en gebruik aan de uiteinden telkens een nieuwe draad zoals bij stap 6.

9. Herhaal stap 7 en 8 tot je kerstboom groot genoeg is.

10. Knip de draden onderaan in v-vorm af. Ontwar de strengen en kam ze. Knip bij waar nodig. Klaar!

macrame-kerstboom-4_webJe vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.