Style it! Shoot it! – Fotografeer je zelfgemaakte creaties in 10 lessen

Mooie ‘Pinterestwaardige’ plaatjes schieten is intussen één van de favoriete bezigheden geworden van onze redactrice Lobke. Na het volgen van de workshop ‘Styling en Fotografie’ van Mino en Silvie Bonne ging er een wereld voor haar open. Benieuwd wat ze daar geleerd heeft over het stylen van foto’s? Lobke vat het hier voor je samen in 10 korte lessen. Zodat ook jij binnenkort je zelfgemaakte creaties in een mooie kerstsfeer kunt fotograferen en posten op je blog of social media.

LES 1

MAAK EEN INSPRATIEBORD screen-shot-2017-11-28-at-15-33-27

Inspiratie is de eerste stap. Het is gemakkelijk om gewoon te beginnen fotograferen, maar veel handi- ger is het om een idee te hebben van hoe jouw foto er straks moet uitzien. Daarom is het handig om via Pinterest een moodboard aan te maken of – lekker old school – foto’s uit tijdschriften te scheuren om zo een leuk inspiratiebord te maken. Pinterest is trouwens het walhalla van mooie fotografie. Naast prachtplaatjes, vind je er ook handige tutorials, tips en tricks om zelf aan de slag te gaan. Typ ‘fotografietips’ in de zoekbalk en doe zoveel mogelijk inspiratie op. Ook op You Tube vind je massa’s instructiefilmpjes die je helpen om creatief aan de slag te gaan met fotografie.

LES 2

BESTUDEER JE ZELFGEMAAKTE PRODUCT screen-shot-2017-11-28-at-15-33-40

Om een mooie foto te maken en te stylen is niet je camera het belangrijkste, maar wel jij, de fotograaf eÌn je onderwerp, dus datgene wat je hebt gemaakt. Zorg er dan ook voor dat je onderwerp er perfect uitziet! Is het goed afgewerkt? Hangen er geen draadjes los? Welke kleur heeft het? Uit welk materi- aal bestaat het? Heeft het een bepaalde structuur? Op basis daarvan kies je daarna een bijpassende ondergrond en een aantal rekwisieten.

LES 3

VERTEL EEN VERHAAL MET JE FOTO screen-shot-2017-11-28-at-15-33-46

Voor je straks je rekwisieten bij elkaar begint te zoeken, is het belangrijk om een thema te kiezen voor je foto. Denk hierbij wat je wilt vertellen met je foto, wat is het verhaal? Wil je bijvoorbeeld een feestelijk thema met confetti, bloemen en feestmaterialen? Of wil je gewoon een DIY in beeld brengen met knutselmaterialen.

LES 4

HOUD REKENING MET HET LICHT screen-shot-2017-11-28-at-15-33-56

Maak je foto’s als het kan altijd met daglicht. Zoek dus een plekje uit zo dicht mogelijk bij het venster of fotografeer buiten. Houd de ondergrond zo subtiel mogelijk zodat je onderwerp het meeste opvalt. Te weinig licht? Als beginnende fotostyliste heb ik de afgelopen jaren geleerd dat je niet hoeft te investeren in dure lichttenten en opnametafels om afgewerkte creaties te fotograferen. Met een kartonnen doos en witte stof maak je gemakkelijk zelf een lichttent. Of wat dacht je ervan om je zelfgemaakte creatie gewoon in een witte badkuip te leggen?

LES 5

WORD DE QUEEN VAN DE KRINGWINKEL EN ROMMELMARKT

screen-shot-2017-11-28-at-15-34-10Rekwisieten geven een extra dimensie aan je foto’s. Verzamel dus heel het jaar door leuke kleine dingen van rommelmarkten en kringloopwinkels zodat je een doos vol hebt waar je uit kunt kiezen op het moment dat je een foto wilt maken. Kijk ook eens goed naar wat je thuis al hebt, soms kunnen voorwerpen opnieuw je interesse wekken als je ze in een nieuwe setting plaatst. Wat bij mij ook altijd heel goed werkt, is gebruik maken van verse bloemen of groen in beeld. Zet er een plantje bij en je beeld fleurt helemaal op! Je stilleven begint letterlijk te leven. Je foto’s een extra feestelijke touch geven doe je met een takje dennegroen en wat glitters. Probeer ook eens verder te kijken en ga op zoek naar feestelijke materialen zoals een mooie linnen stof, een warm stuk hout, bronzen en koperen voorwerpen.

 

MEER LEREN OVER FOTO’S STYLEN? screen-shot-2017-11-28-at-15-35-07

Volg dan eens een workshop “Styling & Fotografie†van Mino en Silvie Bonne. De workshop zal opnieuw doorgaan in 2018, hou de data in het oog op www. minopapersweets.be en www.silviebonne.be.