Retro haken met Zess

Jessica van de blog zess.fr en het instagramprofiel Zessfr maakt de leukste haakpatronen voor kinderen, volwassenen en deco. Haar handelsmerk? De vrolijke snoepkleurtjes met een retro touch! Voor de huidige editie (01/2018) van La Maison Victor maakte ze een stijlvol gehaakt wandtapijtje om je muur op te fleuren. Benieuwd waar de haakpassie van Jessica vandaan komt? La Maison Victor sprak met haar, lees snel verder hieronder!

zess-frLMV: Je bent in 2003 je blog begonnen. Hoe ging dat in eerste instantie?  

Jessica: Inderdaad, in 2003, dat was toen de eerste blogs ontstonden. Eerst was het een soort dagboek waarin ik over mijn leven als jonge volwassene vertelde. Maar sindsdien is mijn blog veranderd (en ik ook!). Ik had me toen niet kunnen voorstellen dat ik er nu, 14 jaar later, nog steeds mee bezig zou zijn!

LMV: Beschrijf eens een gewone dag voor jou?

Jessica: De dag wordt gestructureerd door het naar school brengen en van school halen van mijn dochter Lily-Rose. Tussendoor heb ik dan tijd om in mijn atelier tutorials voor te bereiden, voor mijn blog te schrijven, wat aan het huishouden te doen of in ons nieuwe huis te klussen. En ‘s avonds kijken we samen tv-series!

LMV: Hoe is je passie voor werken met wol begonnen?

Jessica: Toen ik klein was, was ik er al dol op om mijn moeder te zien breien of haken. Ik bladerde vaak door haar magazines met steken. Maar eigenlijk ben ik er toch pas laat mee begonnen.

LMV: Wat is je favoriete techniek?latch-hooking

Jessica: Haken. In het bijzonder noppen, dat is heel eenvoudig en geeft meteen een leuk effect. Het enige nadeel is dat je er veel draad voor nodig hebt.

Ik hou ook veel van latch-hooking, dat is een geknoopte steek met een speciale haaknaald met een soort klepje – zie foto hiernaast.

LMV: Waar heb je leren haken?

Jessica: Ik heb altijd al willen leren haken, ik keek gefascineerd toe als mijn moeder in minder dan 5 minuten een prachtig bloemetje haakte. Ze heeft geen tijd gehad om het mij te leren voordat ze overleed, dus heb ik zo’n 4, 5 jaar geleden leren haken met online video’s. Ik heb doorgezet! Ik herinner me dat ik drie dagen gedaan heb over mijn eerste granny. Maar ik ben verslaafd geworden, en sindsdien ben ik niet meer opgehouden!

LMV: Hoe zou je je DIY-stijl beschrijven?

Jessica: Een beetje regressief met een snufje retro.

LMV: Waar maak je je werkstukken thuis? 

Jesscia: Ik heb het geluk dat ik een heel licht atelier heb met een glazen dak, vol rekken om mijn materiaal op te bergen en met een groot werkblad. Daar blog ik en maak ik mijn tutorials, maar ik zit ook vaak lekker rustig op mijn bank te haken.

LMV: Welke periode uit de geschiedenis inspireert je voor je werkstukken?

Jesscia: Ik blader graag door oude magazines uit de jaren 70, het is heel has been maar inspireert mij enorm. Soms geeft alleen een kleur van een bol wol me al zin om iets te gaan doen, en vaak is dat dan poederroze of camel.

LMV: Wat heeft jou geïnspireerd voor het wandtapijtje dat je voor La Maison Victor maakte?

Jessica: Om in de sfeer van LMV te blijven, heb ik tamelijk klassieke kleuren gekozen en wat fantasie toegevoegd met de franjes. Het zijn meestal eenvoudige dingen die het doen!

_dsc5427