Pennenschaaltjes in koord

Alle kleine spulletjes en pennetjes op je bureau leg je graag netjes in schaaltjes. Maak ze zelf met deze verbluffende techniek waarbij je touw aan elkaar zigzagt onder je naaimachine, zoals de dames van NUÏ ons voordoen.

BENODIGDHEDEN

  • Naaimachine
  • Naaigaren: ecru en andere kleuren naar keuze
  • Macramétouw (ø 5 mm): ± 5 m voor 3 kleine bakjes

WERKBESCHRIJVING

Tip: Verwissel de kleur van je naaigaren naar hartenlust tijdens het stikken voor een extra mooi effect. Je hoeft de draad niet te hechten.

ROND KOMMETJE:

1 Rol het touw op in de vorm van een slakkenhuisje. Doe dit tot je 2 cm diameter hebt. Stik een kruis over dit opgerolde touw (steeklengte 3).

2 Leg het rondje onder de naaimachine met het losse touw rechts. Zigzag het losse touw vast aan het rondje: de linkerkant van de zigzag stik je in het rondje, de rechterkant in het losse touw. Ga verder tot je een platte schijf krijgt.

3 Om de wand van het kommetje schuin te doen oplopen til je het platte schijfje tijdens het stikken schuin omhoog. Hoe kleiner de hoek tussen het schijfje en de naald, hoe steiler de wand.

4 Als je kommetje het juiste formaat heeft, knip je het touw af. Vouw het uiteinde van het koord om langs de buitenzijde en stik dit ook met een zigzagsteek vast.

SCHAALTJE:

1 Leg het touw 15 cm dubbel. Zigzag deze 2 draden aan elkaar en verkrijg zo een ovaalvormige strook van 15 cm.

2 Leg deze dubbele strook onder je naaimachine met de gestikte strook links en het losse touw rechts. Zigzag het losse touw aan de strook. Aan de kopse kanten maak je een mooie boog rond de strook. Stik verder tot je een platte ovaalvormige schijf verkrijgt. Dit is de bodem van het schaaltje.

3 Om de wand van het schaaltje schuin te doen oplopen: zie stap 3 van het kommetje.

4 Werk op dezelfde manier af zoals in stap 4 van het kommetje.

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.