Marokkaanse poef

Marokkaanse_poef

In Marokko maken ze prachtige poefs van oude stukken tapijt. Maar je kan ook makkelijk zelf een lap stof bewerken tot een zuiders uitziende poef. NUÏ legt je uit hoe het moet!

WERKBESCHRIJVING

Afmetingen poef: L 60 cm – B 60 cm – H 35 cm

1. Teken deze rechthoeken uit op patroonpapier:

Zijkanten poef: B 62 cm – H 37 cm (4 x knippen in stof)
Bovenkant poef: B 62 cm – L 62 cm (1 x knippen in stof)
(De naadwaarde is inclusief in het patroon.)

2. Speld de patroondelen op de stof en knip rondom rond.

3. Zigzag de zijdes van alle stofdelen rondom rond.

4. Naai de rits tussen de twee delen van de onderkant.

5. Knip het keperlint in stukken en vorm een geometrisch patroon op de bovenkant van de poef. (zie tekening stap 12)

6. Speld de repen keperlint vast op de stof en stik ze met zwarte stikzijde vast over de volledige lengte, langs beide kanten op 1,5 mm van de rand.

7. Neem één van de zijkanten (groene rechthoek) en leg die tegen één zijde van de bovenkant (rode vierkant). Laat de aaneengrenzende zijdes 2 cm overlappen.

8. Knip opnieuw enkele stukken van het keperlint en laat de zwarte lijnen van de bovenkant van de poef in het verlengde doorlopen op de zijkant (zie tekening stap 12). Doordat de twee stofdelen 2 cm overlappen ‘sluit je de naadwaarde buiten’ en zullen de zwarte lijnen na het stikken ook effectief in elkaars verlengde liggen. Stik ook deze stukken vast zoals hierboven beschreven.

9. Speld de zijkant en de bovenkant tegen elkaar (met de goede kanten op elkaar), stik vast met witte stikzijde op 1 cm naadwaarde en strijk de naadwaarde open.

10. Knip 62 cm van het pomponlint en speld dit vast op de zijkant, net onder de naad die je zonet stikte. Stik vast met witte stikzijde.

11. Herhaal deze stap nu voor de drie andere zijkanten.

12. Speld de korte zijdes van de opeenvolgende zijkanten tegen elkaar (met de goede kanten op elkaar), stik vast met witte stikzijde op 1 cm naadwaarde en strijk de naadwaarde open. (zie tekening hieronder)

werktekening_poef

13. Neem de onderkant van de poef en zet de rits half open. Speld de onderkant tegen de onderste zijdes van de zijkanten (met de goede kanten op elkaar), stik vast met witte stikzijde op 1 cm naadwaarde en strijk de naadwaarde open.

14. Trek de poef binnenstebuiten en vul op met kussenvulling.

Klaar!

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.

Marokkaanse_poef_DIY