Handwerktechniek: Macramé

Een oude handwerktechniek waardoor je door middel van het knopen van draden een patroon krijgt, dat is macramé, soms ook wel eenvoudig kantklossen genoemd.

Dit heb je nodig
Macramétouw, bestaat uit verschillende diktes, ophangmateriaal zoals bijvoorbeeld een bamboestok.

Zo ga je te werk
Een macraméknoop bestaat uit vier naast elkaar liggende draden, de buitenste draden om de knoop mee te maken, de binnenste draden om de knoop rond te maken. Indien een groter stuk wordt gemaakt, wisselen de buitenste en de binnenste draden na een (beperkt) aantal knopen. De draden worden dan herverdeeld zodat de binnenste draden van de hogere rij nu de buitenste draden zijn.

Er zijn twee basisknopen, een rechte knoop en een gedraaide knoop, ook wel de weitasknoop en de festonknop genoemd, met de varianten erop. Natuurlijk zijn er ook nog ingewikkeldere knopen met meer draden, maar meer heb je eigenlijk niet nodig om bijvoorbeeld een grote boho-wallhanging te maken.

Meer weten?
Zin om deze techniek aan te leren? Je kan hiervoor terecht bij www.coloursoflife.nl of bij www.jemamuse.be