Back to school: Lunch bag

Een handige lunch bag voor volwassenen of kinderen maak je snel zelf uit toile cirée. Je kan het zakje eventueel nog afwerken met een drukknoop of stukje velcro aan de bovenrand. Een andere leuke manier om het zakje toe te maken is een metalen (papier)klem of wasknijper. NUÏ legt uit hoe.

STOFKEUZE
Wij werkten met toile cirée.

BENODIGDHEDEN
• Stof: toilecirée – 35cm
• Stikzijde: kleur is toon op toon met je stof
• Patroonpapier
• Tekengerief

PATROON/AFMETINGEN
Afmetingen lunch bag: h 30 cm – b 20 cm – d 15 cm
Patroondeel 1 (voor- en achterkant): rechthoek van 33 x 22 cm
Patroondeel 2 (zijkanten): rechthoek van 33 x 17 cm
Patroondeel 3 (bodem): rechthoek van 22 x 17 cm

Let op: alle patroondelen zijn inclusief 1 cm naadwaarde!

WERKBESCHRIJVING
Knip de patroondelen uit in patroonpapier en speld ze in de naadwaarde, evenwijdig met de rand, vast op de stof (zo vermijd je dat je zichtbare gaatjes maakt in je toile cirée).

Knip vervolgens patroondelen 1 & 2 telkens tweemaal uit de stof. Patroondeel 3 knip je slechts eenmaal uit. Strijk je patroondelen op lage temperatuur met een handdoek tussen je stof en het strijkijzer.

Zigzag alle patroondelen rondom rond. Naai patroondelen 1, 2 en 3 aan elkaar, zie tekening hieronder.

Dun de hoekjes aan de bodem uit. Dit doe je door de naadwaarden schuin af te knippen in de richting van de hoeken waar alle naden samenkomen.

De bovenste rand van het zakje werken we af met een rolzoom van 1 cm x 1 cm. Strijk de bovenste rand 1 cm naar binnen om en doe dit daarna nog eens (laagste stand van het strijkijzer en leg er een katoenen lap over tegen het smelten). Stik rondom rond vast op 0,8 cm van de rand (steeklengte 3).

Om de naden extra te verstevigen geven we nog een sierstiksel aan de buitenkant van het zakje langs de naden. Dit doe je door de naad plat te nijpen tussen je vingers en dan op 2 mm van de naad een stiksel te geven. Maak eerst een sierstiksel rond de bodem van het zakje en daarna langs de opstaande zijnaden.

Klaar!

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.