Back to school: Pennenzak

Bobbelsteek, noppensteek of popcornsteek, welke naam je ook kiest, wij zijn grote fan van deze ludieke steek met veel reliëf. Ook leuk om bijvoorbeeld een beschermhoesje voor je iPad in te maken, want de bobbeltjes zorgen voor extra bescherming bij het vallen. De dames van NUÏ  leggen je uit hoe je zo’n pennenzak maakt.

BENODIGDHEDEN
• 1bolletjewol (100g)
• haaknaald (pas de maat van je haak naald aan de dikte van je garen aan)
• maasnaald
• rits (koop deze pas achteraf als je weet hoe groot je zakje precies is)
• stikzijde in dezelfde kleur als je rits
• naald

Afmetingen: ongeveer 19 cm b x 10 cm h (afhankelijk van het feit of je iets losser dan wel vaster haakt)
Voorkant: bobbelsteek
Achterkant: vasten

GEBRUIKTE STEKEN:
opzetten: Video tutorial: www.lamaisonvictor.com/opzetlushaken
losse: sla de draad om je haaknaald. Haal de draad door de lus. vaste: steek je naald in een steek, sla de draad om je naald en trek de draad door de steek. Je hebt nu twee lussen op je naald. Sla de draad om je haaknaald en trek de omslag door de twee lussen.
stokje: sla de draad om je haaknaald en steek in de eerstvolgende steek. Sla de draad om je naald en trek hem door de lus. Je hebt nu drie lussen op je naald. Sla de draad weer om je haaknaald en trek hem door de eerste twee lussen op je naald. Je hebt nu twee lussen op je naald. Sla de draad weer om je haaknaald en trek hem door de twee lussen. Video tutorial: www.lamaisonvictor.com/opzetlushaken
bobbelsteek:
Je haakt deze steek op een ondergrond van vasten. Een bobbeltje bestaat uit 5 stokjes die in 1 steek samen gehaakt worden.

• 1e bobbeltje van de rij: haak 3 lossen (dit is je eerste “stokje”). Maak daarna 4 stokjes in de vierde steek: *sla de draad om je naald, steek de naald in de vierde steek, sla de draad opnieuw om je naald en trek door de lus. Je hebt nu 3 lussen op je naald. Sla de draad opnieuw om je naald en trek door de twee volgende lussen. Er blijven twee lussen over op je naald.* Herhaal wat tussen * en * staat nog drie keer. Je hebt nu 5 lussen op je naald. Sla de draad om je naald en trek door de 5 lussen. Je eerste bobbeltje is een feit.

• haak na elk bobbeltje 1 vaste in de volgende steek.

• alle bobbeltjes daarna: haak 5 stokjes samen in de volgende steek zoals hierboven beschreven staat tussen * en *. Sla de draad om je naald en haal de 5 lussen erdoor.

WERKBESCHRIJVING

Voorkant
1. Maak een opzetlus. Dit is je eerste steek.
2. Toer 1: haak 30 lossen.
3. Toer 2: haak 2 lossen en steek daarna je naald in de derde losse om een vaste te haken. Werk heel deze rij af met vasten.
4. Toer 3: haak 13 bobbelsteken volgens de uitleg hierboven. Eindig de rij met een bobbeltje.
5. Toer 4: haak een hele rij vasten.
6. Toeren 5 – 13: draai je werkje telkens om en haak zoals beschreven in toeren 3 en 4.

Achterkant
1. Vanaf hier begint de achterkant. Begin elke rij met 2 lossen en haak vasten tot het einde van de rij. Haak zoveel rijen als nodig is om de achterkant van je pennenzakje mee te kunnen vormen.

Afwerking
1. Draai het zakje binnenstebuiten en maas de zijkanten aan elkaar met je maasnaald. Gebruik hiervoor hetzelfde garen als waarmee je het zakje hebt gemaakt.
2. Draai het zakje weer om en naai nu met de hand de rits met stik- zijde en een jne naald erin.

Klaar!

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.