Back to school: Notaboekje met linoprint

Met een lino-print personaliseer je vlug de cover van een schriftje of kaft. Eenmaal je alles uitgekerfd hebt, kan je de print steeds weer gebruiken. Handig om een hele reeks schriftjes je eigen persoonlijke toets te geven. NUÏ legt uit hoe het moet.

MATERIAALKEUZE
Wij werkten met zachte lino. Alle lino-materiaal is te koop bij De Banier.

BENODIGDHEDEN
• Notaboekje
• Lino-vel “soft cut 3 mm 15 x 20 cm”
• Lino-graveerset (met verschillende mesjes)
• Lino-drukverf
• Lino-inktrol
• Plasticzak
• Schaar
• Papier
• Potlood
• Plakband

WERKBESCHRIJVING
Teken een ontwerp met potlood op een vel wit papier. Leg het vel papier zodanig dat de tekening naar het lino-vel toe gekeerd ligt. Kleef vast aan de hoeken.

Kleur de witte achterkant van je tekening volledig vol met potlood. Haal je tekening eraf en je zal zien dat de potloodlijnen van je tekening gecalqueerd zijn op het lino-vel. Let op, je tekening zal er in spiegelbeeld op staan.

Bij lino-print is alles wat je uitkerft blanco (dus niet gedrukt) en alles wat je niet uitkerft, gedrukt.
Neem het fijnste graveermesje en kerf zorgvuldig de buitenste lijntjes van je tekening uit. Dit doe je door zachtjes met het mesje over de lino te schuiven. Er komen schilfers los, je snijdt dus niet door en door.

Kerf vervolgens alles uit wat ‘blanco’ moet blijven na het drukken. Kerf tot slot met een grover mesje alles uit rondom rond je tekening en knip de overtollige randen weg tot op 1 cm van de randen van je tekening.

Spuit een beetje lino-drukverf op een plastic zak en rol de lino-inktrol erdoor totdat hij volledig bedekt is met verf. Rol de inkt gelijkmatig uit over je gegraveerde lino-velletje. Plaats deze op de cover van het notaboekje en druk stevig aan. Neem de stempelvorm er voorzichtig weer af en laat de print even drogen.

Klaar!

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.