Trend: Duurzaam shoppen!

Hoe koop je eerlijke kleding? Waarop moet je letten en vooral, waar moet je zijn? Afgelopen maand gooiden we bij La Maison Victor het roer om en besloten om duurzamer kleren te kopen. We zetten de do’s en don’ts voor jullie op een rijtje….

1. ALLO EERLIJKE MERKEN!

Heel ver hoef je daar tegenwoordig niet meer naar te zoeken, want eerlijke merken schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij rankabrand.nl vind je een lijst van 1575 merken die worden beoordeeld op klimaat- en mensvriendelijkheid, milieu- en diervriendelijkheid en duurzaamheid. Zo is het belangrijk dat arbeidsrechten in de kledingfabrieken worden nageleefd, zoals bijvoorbeeld het verbod op kinderarbeid. Ook het gebruik van milieuvriendelijke stoffen en het beperken van de CO2-uitstoot moet goed zitten om hoog te scoren en bekroond te kunnen worden tot duurzaam merk.

DO: investeer beter in één duurzaam stuk dan in 20 goedkope T-shirts, want door deze merken te kopen, steun je ze en laat je zien dat het belangrijk is om eerlijke kleding te kopen.

2. HEB IK DIT ECHT NODIG?

Help! Ik heb niets om aan te trekken! Voor je tijdens je koopjesjacht overgaat tot de aankoop van een nieuw stuk, stel je jezelf voortaan best een paar vragen, zoals: ‘Heb ik dit nu echt nodig?’ ‘Past het wel goed?’, ‘Ga ik het echt dragen?’, ‘Kan ik het goed combineren met andere stuks uit mijn kast?’ ‘Zal het lang meegaan?’, ‘Zie ik het mijzelf lang dragen?’ en ‘Kan ik het wassen of moet het gestoomd worden?’. Wedden dat je veel sneller een kledingstuk links zal laten liggen, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

DO: voor je gaat shoppen, shop je best eerst even in je eigen kledingkast. Soms weet je niet meer wat je allemaal hebt. Vaak vind je leuke stuks die je weer kan combineren met andere en zo heb je in no time een nieuwe outfit bij elkaar geshopt.

3. KIES VOOR TIJDLOZE STUKS EN PRINTS ÉN NEEM JE TIJD!

Heel vaak geven we ons geld uit aan modetrends en stukken die ‘nu’ hip en hot zijn. Maar wat als je nu eens investeert in een duurder stuk dat je over tien jaar nog kan dragen en eindeloos kan combineren met iets anders? En voor je daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van een nieuw stuk, denk je er eens extra lang over na. Slaap er desnoods een nachtje over en kom later nog eens terug naar de winkel. Ben je er nog altijd zo verliefd op dat je het echt nu moet hebben? Vaak is dat niet het geval!

DO: probeer eens een maand (of langer) geen kledingstukken te kopen maar zet je maandelijkse kledingbudget aan de kant. Beloon jezelf daarna met de investering in een mooi en duurzaam stuk. Zo bouw je verder aan je duurzame kledingkast zonder dat je het direct voelt in je portemonnee.

4. TWEEDEHANDS IS BETER!

De duurzaamste manier om kleding te shoppen, is ze gewoon tweedehands op de kop tikken. En ja, je werkt daardoor mee aan een betere wereld, want er hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden voor nieuwe kleding en de vuilnisbelt slinkt. En jij geeft een kledingstuk een tweede leven en hebt een uniek stuk. Oké, het vergt wat extra energie want je moet meer gaan zoeken naar dat ene perfecte stuk, maar je geluksgevoel zal daarna eens zo groot zijn, wedden?

DO: bij het zoeken naar tweedehandskleding moet je vooral je instinct vertrouwen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je de ‘goede stukken’ kan spotten. Loop dus regelmatig eens een kringloopwinkel of een tweedehands kledingshop binnen, want zo train je je oog én je buikgevoel en word je in geen tijd de queen van het tweedehandsshoppen.

5. REPAREREN KAN JE LEREN

Als fervente DIY-er of naaister, kan jij natuurlijk gemakkelijk kleding herstellen. Kan je het niet? Leer het dan repareren. Zit er een gat in je t-shirt, een scheur in je broek of een mis je een knoop op je hemd? Door je kledingstuk te herstellen, kan het opnieuw jarenlang meegaan. Een kledingstuk dat het kopen waard is, is ook het repareren waard.

DO: nog niet zo’n herstelqueen? Heel internet staat vol filmpjes die je tonen hoe het moet, zoals ‘Instructables en iFixit’, aanradertjes!

6. DOE DE CAPSULE WARDROBE

Een minimale garderobe die bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling gemakkelijk kunt combineren, is een super duurzame oplossing! Je hoeft minder na te denken over outfits, je bespaart geld en koopt veel bewuster kleding. En ja, door zo’n capusulekleerkast doe je niet alleen jezelf maar ook de kreunende kledingindustrie én het milieu een groot plezier.

DO: haal eens alle kleren uit jouw kleerkast. Wie weet wat je allemaal tegenkomt en welke nieuwe combinaties mogelijk zijn. Kleding die je niet meer draagt, breng je naar de tweedehandswinkel en zo heb je in geen tijd een minimale garderobe samengesteld. Gaandeweg ga je merken welke ‘duurzame’ kledingstukken nog ontbreken.

7. ZORG VOOR DUURZAME MATERIALEN

Onze laatste tip: koop kledij of stoffen uit bijvoorbeeld hennep, bamboe of biologisch katoen. Maak je zelf je kleding? Dan is de keuze van je stof één van de meest cruciale onderdelen in je ontwerpproces; het bepaalt de look van je ontwerp, de levensduur en kwaliteit, maar evengoed draagt het bij aan de milieu-impact van je totale kledingstuk. Je kan je dus maar beter bewust zijn van wat je koopt.

DO: bezoek eens de website Close The Loop van Flanders DC. Hier vind je heel wat informatie over natuurlijke en duurzame materialen en dat stemt je wel tot nadenken voor je overgaat tot de aankoop van een nieuw stuk of je volgende meters stof. Doen!