DIY: VELVET SOKKEN

Op nieuwjaarsdag maak je het jezelf gezellig op de bank met deze fluwelen sokjes. Want uitkateren, dat doe je in stijl. NUÏ legt uit hoe je ze zelf maakt.

STOFKEUZE
Wij werkten met stretch fluweel Nicky Velours.

BENODIGDHEDEN
• Stof: Nicky Velours – 50 cm
• Naaigaren
• Patroonpapier
• Tekengerief

PATROON (Maat 37-40)
Patroondeel 1: onderkant voet
Patroondeel 2: bovenkant voet
Patroondeel 3: voorkant been
Patroondeel 4: achterkant been

Let op: alle patroondelen zijn al inclusief 1 cm naadwaarde! Je downloadt het patroon hier.

WERKBESCHRIJVING
1. Knip de patroondelen uit in patroonpapier en speld ze op de stof, let goed op de draadrichting omwille van de stretch!
2. Knip alle patroondelen tweemaal uit in stof, in spiegelbeeld. Zigzag alle patroondelen rondom rond.

Tip! Rek de stof op tijdens het stikken, dit zorgt ervoor dat de naden een beetje elastisch worden. De steeklengte is steeds 2,5 en de naadwaarde 1 cm (tenzij anders vermeld).

3. Leg de korte zijde van deel 3 tegen de uitgesneden ronding van deel 2 met de goede zijden naar elkaar toe, speld vast van punt A tot B en stik.
4. Leg deel 1 en 2 met de goede zijden naar elkaar toe en zodanig dat de punten netjes op elkaar liggen. Speld vast van punt A tot B en stik.
5. Leg de ronding van deel 4 tegen de nog niet gestikte rand van deel 1 met de goede zijden naar elkaar toe. Speld vast van punt A tot B en stik.
6. Speld tot slot de langste zijden van deel 3 en 4 met de goede zijden naar elkaar toe (aan weerszijden) en stik vast.
7. Geef kleine knipjes in de naadwaarde, loodrecht op het stiksel en tot net tegen het stiksel, ter hoogte van alle rondingen (punten, enkel en hiel).
8. Maak een rolzoom van 1 cm x 1 cm langs de bovenrand van de sok en stik vast met een sierstiksel op 0,8 cm van de rand (steeklengte 3,5).

Klaar!

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.