Atelierreportage: lingerie als tweede huid

‘Designed as a compliment to your body’. Onder dat motto ontwerpt de Belgische Ophelia Debisschop luxueuze lingerie die lief is voor elk vrouwenlichaam. “Mijn ontwerpen moeten aanvoelen als een verlengde van jezelf.”

Tekst: Lobke Gielkens – Fotografie: Felicia van Ham

Redactrice Lobke kijkt elke editie binnen in een mooi atelier en slaat er een praatje met de creatieve eigenaar.

Perfecte Instagramplaatjes die je zin doen krijgen in nieuw lijfgoed. Voor mijn afspraak in de flagship store in de Mechelsesteenweg in Antwerpen, brengt Ophelia dat warme gevoel bij mij naar boven. Wanneer ik arriveer in haar gezellige winkeltje/atelier, ontvangt de Antwerpse Ophelia (27) mij hartelijk. Bij een heerlijk kopje koffie vertelt ze mij vol enthousiasme haar start-upverhaal. “Het was niet meteen mijn kinderdroom om lingerieontwerpster te worden, maar ik was wel een supercreatief kind opgegroeid tussen 3 zussen en een sterke aanwezige mama. De aanwezigheid van zoveel vrouwen in mijn leven beïnvloedde mij tot op vandaag sterk om deze weg in te slaan en vrouwen letterlijk en figuurlijk te ondersteunen.

Ik ging eerst Latijn-wiskunde studeren maar al snel volgde ik een kunstopleiding met een grote interesse voor mode. Het raakpunt tussen mijn interesse voor mode maar ook in intimiteit en seksualiteit bleek lingerie te zij. Omdat er niet echt een fulltime lingerieopleiding bestaat in België, ging ik modemanagement studeren gecombineerd met lingerieontwerp in avondschool. Om de technische kant van het vak goed te leren, ging ik na mijn studies bij een klein lingeriebedrijf in Parijs werken waar ik de rechterhand van de eigenares was. Zij heeft mij alles geleerd en voorbereid om de volgende stap te zetten, namelijk mijn eigen merk ‘Ophelia’ oprichten.”

Vrouwelijke community

Drie jaar later heeft Ophelia een prachtige community aan klanten opgebouwd die graag een centje meer betalen voor een duurzaam stuk lingerie. Zowel via de webshop als in haar winkel in Antwerpen kan je rustig bekijken welke lingerie het beste bij je past. “Al mijn stukken worden inderdaad handgemaakt in een atelier in Roeselare en dat zorgt inderdaad voor een hoger prijskaartje. Dat is nu eenmaal de prijs van duurzame, traditionele producten en uitzonderlijke kwaliteit. Lingerie is ook niet zo’n evident product en het maken is om veel redenen moeilijk. Door de jaren heen heb ik geleerd met welke materialen ik het liefst werk, welke technieken ik moet toepassen, welke pasvorm het best verkoopt enz. Als lingerieontwerpster werk je bovendien met materialen die echt niet zo gemakkelijk zijn om te naaien. Het heeft dan ook enkele jaren geduurd voor ik met heel veel zelfvertrouwen alles zelf kon maken. Laat ons zeggen dat het voor beginners het zeker en vast niet de makkelijkste stiel is om goed aan te leren,” aldus Ophelia.

Eigenzinnig lijfgoed

De jonge Antwerpse ontwerpster staat erop dat vrouwen lief zijn voor zichzelf en zich goed voelen in haar ontwerpen. “Ophelia is een merk dat toont om vriendelijk te zijn voor je lichaam. Het laat zien dat we fier mogen zijn op ons lijf en het herinnert er ons aan dat we goed moeten zorgen voor ons lijf. Na een fotoshoot was dit één van de reacties van mijn klanten en ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Ik was helemaal in de wolken en zij bedoelde exact datgene ik voor sta. Ophelia mag niet provoceren, het mag seksueel en intiem zijn, maar toch moet een lingeriestuk aanvoelen als een verlengde van jezelf en de beste versie van jezelf naar voor schuiven. Ik maak lingerie die echt gemaakt is op de huid van de vrouw en hoop dat de vrouw zich er zichzelf in kan voelen. Daarnaast wil ik met mijn merk ook vertellen dat feminisme niet hard hoeft te zijn maar ook een heel zacht kantje heeft. Ons motto is ‘Empowering by being vulnerable.’ Toen ik een fotoshoot organiseerde met een community van vrouwen die ik via Instagram had gevonden was dat het helemaal. In het begin voelde iedereen zich kwetsbaar om daar zo in mijn lingerie te staan, maar na de shoot ging iedereen met een empowerend gevoel naar huis. Als ik dat kan betekenen voor iemand, dat is alles,” vertelt Ophelia trots.

Zoveel meer dan een stukje stof

Zelf test Ophelia ook alle nieuwe ontwerpen uit, en dat doet haar alleen meer geloven in wat ze doet omdat het haar doorheen de dag ook echt een aangenaam gevoel heeft. “Al onze beha’s zijn beugelloos omdat dat net dat aangenaam gevoel geeft,” vertelt Ophelia. “Op deze manier spring ik er met mijn merk echt uit,  geloof ik. Hiervoor grijp ik terug naar oudere technieken om voor zoveel mogelijk ondersteuning te kunnen zorgen. Het zorgt er ook voor dat ik met mijn collectie meer risico’s in mijn ontwerpen durf nemen dan dat wat je in de klassieke lingeriemerken ziet. Comfort is zo belangrijk, daarom gebruik ik ook superzachte stoffen. Lingerie is zoveel meer dan een stukje stof, maar de keuze van je stof is wel cruciaal. Zo kom ik telkens opnieuw tot een supervrouwelijk stuk zonder te veel toeters of bellen die de lijnen van je lichaam volgt.”

Terwijl Ophelia me verder rondleidt in haar winkel/atelier komen klanten binnen en buiten die ze één voor één vriendelijk aanspreekt en verder helpt. Naast lingerie en juwelen is ze ook een pop-up punt voor lokale duurzame ondernemers die ze graag een platform wil geven in haar winkel. Of ze droomt van een tweede winkel? “Ik zie het allemaal niet té groots, ik neem kleine stapjes en werk van doel naar doel. Toch hoop ik dat Ophelia groter wordt dan dit. De fundamenten zijn gelegd dus de wereld lonkt (lacht).”

Volg haar via Instagram @ophelialingerie of via ophelialingerie.be