Een streepje geschiedenis

Je kan er niet meer omheen: de streepjestrend is in al zijn maten en kleuren alom tegenwoordig in het modebeeld. Maar waar komt de trend doorheen de geschiedenis eigenlijk vandaan?

Middeleeuwse ‘slechteriken’

V.l.n.r.: prostituees en nar

Strepen waren niet altijd zo populair als je zou denken. Tijdens de Middeleeuwen moesten bepaalde groepen aan de rand van de maatschappij kledij met tweekleurige horizontale of schuine strepen dragen. Ook ‘slechteriken’ zoals de duivel of bepaalde Bijbelse figuren die verraad pleegden, werden vaak afgebeeld met gestreepte kledij. Opvallende kledij was niet besteed aan de gemiddelde Middeleeuwse burger en een strepenpatroon had sowieso een negatieve connotatie.

Een ‘sans-culotte’ uit de periode van de Franse Revolutie.

Vanaf de 16e eeuw geloofde men dat er niet alleen slechte strepen bestonden, maar dat er ook goede strepen waren die de sociale status van de drager versterkten. Het is echter pas op het einde van de 18e eeuw dat er een echte ‘streep’-revolutie kwam. Verschillende nationalistisch geïnspireerde conflicten zoals de Franse revolutie zorgden voor een stormloop op textiel in de kleuren van de respectievelijke vlaggen. Een kledingstuk afgewerkt met bijvoorbeeld de tricolore van een land werd symbool voor politieke moed en individuele vrijheid.

 

 

 

 

 

Van matroos tot Coco Chanel

In de 20e eeuw groeide de Bretoense streepjestrui uit tot een iconisch kledingstuk. Franse matrozen droegen de trui om goed zichtbaar te zijn in het water indien ze overboord zouden belanden, maar Coco Chanel zag in het kledingstuk een perfecte vervanger voor het korset. Zo geschiedde en sterren zoals Marilyn Monroe en Brigitte Bardot deden het haar graag na. Het was ook de tijd van de opkomst van het toerisme aan de kust en de marinestreep werd steeds populairder bij badkledij. In de jaren 80 en 90 trekt Jean Paul Gauthier ook resoluut de streepjeskaart.

 

V.l.n.r.: Coco Chanel, Brigitte Bardot en Jean-Paul Gauthier

 

Tijdloze trend

V.l.n.r.: Emily Jurk & Selena Short

Vandaag dragen we streepjes zonder nadenken en zonder vooroordelen. Ze zijn haast niet meer weg te denken uit ons modebeeld en bestaan in alle vormen, maten en kleuren. Ook bij La Maison Victor heeft deze trend een streepje voor. In de huidige editie (3/2019) maakten we de Emily Jurk in een fijn gestreepte stof die we op de schouderstukken in de andere lichting legden voor een mooi effect. De Selena Short voor meisjes maakten we in een katoentje met pittig oranje en groene streepjes.

Er komen nog meer streepjes aan in de volgende edities van La Maison Victor, dat beloven we je. Wat denk je bijvoorbeeld van deze polyester stof met brede rode streep? We maakten er voor jou een elegante cocktailjurk van. Dat wordt uitkijken naar je La Maison Victor editie 4/2019 – vanaf 20 juni ligt hij in de winkels.

Dit artikel is deels gebaseerd op een blogartikel van Girls in uniforms en op het boek van historicus Michel Pastoreau “L‘étoffe du diable: une histoire des rayures et des tissus rayés”.