Duurzame garderobe: deze stoffen vermijd je best

Naai jij al duurzaam? Dat we best geen plastieken rietjes meer gebruiken, en wat vaker de fiets moeten nemen, wéten we ondertussen. Maar hoe zit dat juist met je garderobe? Wij spraken met Nina Marenzi, die ons alles vertelt over stoffen om te mijden en stoffen om van te houden.

Kies voor eco-friendly stoffen

Bezin eer je begint wanneer je in de stoffenwinkel staat, en kies ook je stoffen bewust. Dat is de boodschap van Nina Marenzi, voorzitter van The Sustainable Angle, een non-profit organisatie die merken bewust wil maken over het gebruik van duurzame materialen. Er zijn immers enkele stoffen die onze aardbol geen goed doen.

Er zijn drie verschillende niveaus waarop een stof schadelijk kan zijn:

  1. de impact die de grondstof van de stof heeft,
  2. het proces om het kledingstuk te maken en het effect daarvan op het milieu,
  3. en tenslotte ook nog de manier waarop je je gedragen kledingstuk deponeert.

Nina Marenzi geeft ons enkele duurzame tips. Het is blijkbaar een misvatting dat elke natuurlijke vezel ook duurzaam is. “Zijde is bijvoorbeeld natuurlijk,” zo zegt ze, “maar het probleem zit hem in het productieproces. Voor het maken van zijde heb je immers heel wat warmte en chemicaliën nodig.”

Welke stoffen vermijd je beter?

Dit is een overzicht van de stoffen die Marenzi liefst mijdt:

Don’t: gekleurd nepbont

Nepbont is een absolute no-go: “het is synthetisch en het is één van de ergste dingen voor het milieu die je kan kopen. Zeker flashy kleurtjes zoals roze en geel zijn echte milieu-killers.”

Don’t: nylon & polyester

Volgens Marenzi is elk soort polyester erg vervuilend: “Er zijn fossiele brandstoffen nodig om het te maken en ook het productieproces zelf is erg vervuilend. Daarnaast scheidt polyester microvezels af die als je het wast in de oceaan terechtkomen. Het wordt voer voor vissen en als die vissen op je bord komen te liggen, wordt het voor iedereen schadelijk. Verder ontbindt polyester ook helemaal niet goed.”

Don’t: conventioneel katoen

“Katoen heeft veel irrigatie nodig, waardoor er veel water verspild wordt. Er worden ook teveel pesticiden gebruikt in het productieproces van katoen, die achteraf allemaal in het water terecht komen.”

Anderzijds bestaat katoen ook in een organische variant. Dit betekent dat 80% gevoed wordt door de regen en dat de katoenplanten gaan groeien in wisselteelt, waardoor er plagen worden vermeden. Als je een monocultuur hebt en seizoen na seizoen de gewassen op dezelfde locatie plant, kan een plaag zich wél verderzetten omdat de bodem zich niet kan herstellen. Doordat de bodem bij conventioneel katoen altijd uitgeput is, moeten er dus heel wat meststoffen gebruikt worden die op hun beurt de waterwegen vervuilen.”

Don’t: conventionele viscose

Viscose wordt gemaakt van pulp, en daar worden veel chemicaliën voor gebruikt. Het pulp is meestal afkomstig van plantages die niet zo duurzaam zijn. Tegenwoordig zijn er gelukkig goeie alternatieven voor viscose, zoals Tencel en Ecovero.”

Wat zijn de duurzame alternatieven?

Do: Wol

“Het productieproces van wol is grotendeels ecologisch. Je werkt best met lokale wol maar ook wol uit de Schotse Highlands is zeker een aanrader. Daar zijn ze dag in dag uit bezig met de productie en vormt het een belangrijk onderdeel van de economie.”

Do: Linnen

Linnen is uit zichzelf een duurzame vezel omdat het een erg lage impact heeft op het milieu. Het heeft geen vruchtbare grond en dus geen pesticiden nodig om te groeien omdat het een winterhard gewas is. Irrigatie is ook niet nodig en er bestaan tegenwoordig ook heel wat blends met Ecovero en Tencel.”

Do: ZE-KNIT van Napapijri

“Kledingmerk Napapijri heeft een geavanceerde capsulecollectie met digitaal geweven urban wear gelanceerd. Alle stuks worden met 1 draad geweven en daardoor gaat er minder materiaal verloren en wordt er minder water gebruikt. Bij gewone stoffen wordt een draad tot stof geweven, geverfd en dan in stukken geknipt. Hier wordt er maar één draad geverfd en dan in flexibele vormen digitaal gevewen waardoor er veel minder afval is. Voor deze stoffencollectie gebruikt Napapijri tot 30% minder grondstoffen, water en verfstoffen.”

Do: Lyocell vezel

Als je een alternatief voor viscose zoekt, is lyocell een goed idee. Veel grote merken zoals bijvoorbeeld Arket maken er al gebruik van. De lyocell vezel wordt gemaakt uit de pulp van bomen is volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar.”

Bij La Maison Victor hebben we oog voor de nieuwste, duurzame stoffen. We kunnen je alvast vertellen dat we in de editie van eind augustus het uitvoerig over ecologisch verantwoorde stoffen gaan hebben met onze stoffenleverancier Bittoun. To be continued!

Bron: Feeling