Het atelier van Eva V.: passie voor handwerk

Eva Verbruggen – of kort ‘Eva V.’ – heeft van handwerken haar beroep gemaakt. Ze heeft een passie voor textiel, papier en de natuur en ontwerpt in opdracht voor verschillende bedrijven en magazines. In haar prachtige huis in Antwerpen, gevuld met zelfgemaakte decoratie, organiseert ze met veel succes workshops. Onlangs bracht ze een boek uit en daar willen we graag alles over weten.

Fotografie: Bieke Claessens en Ausilio Photography

Al sinds het begin zijn de deelnemers van haar workshops onder de indruk van de gezellige ruimte waarin ze mogen workshoppen. Geen wonder dus dat Eva V. een boek heeft uitgebracht dat een inspiratiereis is doorheen haar eigen kleurrijke huis en dat van enkele gelijkgestemde vrienden. Deze interieurs geven de aanleiding tot DIY-projecten die ze in het boek graag met je deelt.

LMV: Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te maken?

Eva V.: “Tijdens de workshops kwam van deelnemers vaak de vraag ‘wanneer ga je een boek maken?’. Het was niet iets wat ik per se wou doen, maar toen uitgeverij Stichting Kunstboek me benaderde ben ik toch op het voorstel ingegaan, vooral omdat ze me de vrijheid gaven om inhoudelijk helemaal te maken wat ik wou.”

LMV: Wat wil je graag dat je lezers onthouden nadat ze je boek gelezen hebben?

Eva V.: “Dat ze vooral goesting krijgen om in huis aan de slag te gaan. Ik hoop ook dat ze er blij van worden.”

LMV: Wat is je favoriete kamer in huis?

Eva V.: “Overal waar de zon schijnt. Ik ben nogal lichtgevoelig en je kan in ons huis de hele dag met de zon meedraaien. ’s Ochtends in de weefkamer, dan op het terras aan de keuken, daarna in de werkkamer en de slaapkamer, om te eindigen op het terras.”

LMV: Hoe is je atelierruimte in je achterhuis ontstaan?

Eva V.: “We verhuurden het atelier voor fotoshoots en vergaderingen, maar de ruimte werd toch nog te weinig benut. Toen mijn werk als visual merchandiser wegviel, besloot ik om er zelf iets te organiseren. Mijn opleiding als leerkracht in combinatie met mijn liefde voor handwerk kwamen zo mooi samen.”

LMV: Wat is je favoriete techniek?

Eva V.: “Ik denk borduren en weven, maar de afwisseling houdt me fris. Ik heb een voorliefde voor ambachten, ook kantklossen en mandvlechten zou ik graag eens doen.”

LMV: Hebben je kinderen ook het handwerkvirus overgekregen?

Eva V.: “Mijn zoon absoluut niet, hij studeert informatica en begrijpt niet wat ik leuk vind aan handwerken J Mijn dochter is wél handig en creatief, ze studeert architectuur, maar heeft ook niet echt iets met naald en draad…”

La Maison Victor mag 5 exemplaren van het boek van Eva V. weggeven! Doe mee met onze wedstrijd (wedstrijd beschikbaar vanaf maandag 17 juni).

Heb je ook zin gekregen om een kleurrijk wandtapijtje zoals dat van Eva V. op de foto hiernaast te weven? Bekijk dan hier de tutorial.