Hoe verwerk je badstof?

Badstof is heel handig en heel veelzijdig: je kunt er handdoeken van maken, slabbetjes of een badcape. Maar hoe verwerk je het juist en hoe verzorg je het?

Badstof heeft verschillende voordelen: het is zacht, absorberend en ideaal voor de gevoelige huid van baby’s. Baddoeken, handdoeken, badjassen en pyjama’s, je krijgt er nooit genoeg van! Wil je zelf aan de slag gaan met badstof? Lees dan onze tips!

Voordat je begint: wassen

Als badstof voor het eerst gewassen wordt, krimpt het over het algemeen ongeveer 10%. Voorkom dus vervelende verrassingen en was de stof voordat je die gaat verwerken. Schrik niet als de stof pluist of kleur afgeeft tijdens de eerste keer wassen: dit effect verdwijnt na een paar keer. Ook goed om te weten: badstof gaat pas goed absorberen na een paar keer wassen. En om de kleur te fixeren moet je de stof in koud water of met witte azijn wassen.

Wat betreft drogen, wees voorzichtig: het is beter de badstof in de droogkast te doen, dan blijft het zachter en wolliger! Als je het aan de waslijn laat drogen, kan het stijf en hard worden…

En dan… naaien maar!

Zelfs als het dik is, blijft badstof gemakkelijk te verwerken, omdat het zo soepel is. Maar welk materiaal gebruik je ervoor?

  • Wat betreft naalden: gebruik een gewone machinenaald.
  • Wat betreft garen: kies garen van katoen of polyester.
  • Wat betreft steken: recht of zigzag, alles kan!

Nette randen

Biais is ideaal om allerlei creaties mooi mee af te werken. Vouw de biais open en leg hem op de rand van je badstof, speld nauwkeurig af langs de lijn die je wilt krijgen en naai eerst de binnenkant. Daarna kun je de stof omdraaien en de bies omvouwen, zodat hij beide zijden van de rand bedekt. Dan nog een laatste naad en klaar is Kees!

Onderhoud

Als je klaar bent met je zelfgemaakte accessoires en wasgoed, maak ze dan regelmatig schoon zodat ze geen broedplaats voor bacteriën worden. We adviseren je daarom om badstof te spoelen met azijn en dan met helder water, of met soda; dan krijgt het weer een mooie uitstraling en blijft het zacht. Gebruik vooral geen wasverzachters, want die verminderen het absorberend vermogen, en verban bleekwater, dat is veel te agressief.

„Mij maak je niet bang”

Zo, nu weet je alles wat je moet weten om basisstukken te maken van badstof. Als je er maar één mocht kiezen, maak dan de cape Pemba (p. 134 van editie 4/2019) En wie gaat er daar de wereld veroveren als schattig haaitje?

Op zoek naar inspiratie voor je naaiwerkjes?

  • Koop dan editie 4 van La Maison Victor, op onze site, bij je boekhandel, via onze aangesloten winkels, en ontdek al onze nieuwe patronen.
  • Bestel hier de edities die je nog niet hebt en maak je verzameling compleet.
  • Sla mooie stoffen in via onze webshop. Alvast veel plezier gewenst!