Het naaiatelier van Caroline Boogaerts

Caroline Boogaerts, 33 jaar, opende voor ons de deuren van haar prachtige naaiatelier in Merchtem, Vlaams Brabant. Hier, in deze ruime cocon, wordt de creativiteit van de jonge moeder gestimuleerd!

 

“Mijn naaikamer betekent veel voor mij. De tijd die ik hier doorbreng, is bijna therapeutisch”, legt Caroline uit. “Soms loop ik er gewoon een beetje rond om ideeën op te doen, door aan mijn stoffen te voelen. Dan gaat mijn creativiteit borrelen. Ik voel me hier helemaal thuis…” En wat voor een thuis heeft deze Belgische daar! Haar atelier is enorm groot: „Ik heb veel geluk. Mijn man zegt altijd dat ik de mooiste kamer van het huis heb gekregen. Hier kan ik zowel mijn stoffen als mijn naaiaccessoires, boeken en patronen netjes bijhouden.”

De Marie Kondo van de naaikunst

Haar advies voor een schoon atelier? „Orde! Zodra je een accessoire, stof of patroon hebt gebruikt, leg die dan meteen terug op zijn plek. Dan werk je nog prettiger. Als ik een patroon van La Maison Victor gebruik, stop ik die meteen in een doorzichtige hoes met een stukje stof waarin ik het kledingstuk maak. Dan zie ik meteen om welk patroon het gaat. Ik haal veel inspiratie van Pinterest en doe daar ook veel opruimideeën op. Elke dag verander ik iets aan mijn naairuimte om die nog optimaler te benutten.”

 

Het begon met carnaval

„Ik was altijd al creatief. Toen ik 16 was, maakte ik al sieraden; ik ben ook een grote liefhebber van borduren. Toen ik 19 was, ben ik begonnen met naaien. Dat is dus al 14 jaar geleden!”

Een passie die ontstond dankzij folklore. „Ik ging met een vriendin naar carnaval. Ik vond het feest op zich niet zo leuk, maar ik was wel onder de indruk van de kostuums.” Vanaf dan ontwerpt Caroline elk jaar haar eigen kostuums: „Ik begon al maanden van tevoren na te denken over mijn kostuums, ik tekende ze en naaide ze op een machine van € 20, die ik in een warenhuis gekocht had. Zo ben ik dus begonnen.”

Zij is het Kerstvrouwtje!

“In het begin naaide ik vooral voor mezelf. Maar toen ik zwanger werd, ging ik meteen naaien voor mijn toekomstige baby”, vertelt de moeder van Amélie, 13 maanden oud. „Ik maak dekentjes, kleertjes, wiegjes… Maar ik maak ook best veel voor mijn man en mijn vrienden. Als we ergens naartoe gaan, voor een verjaardag of een geboorte, bijvoorbeeld, geef ik een zelfgemaakt cadeau. Vorige week nog heb ik jullie Nand trui gemaakt voor de jarige echtgenoot van een vriendin.” Een passie die Caroline graag zou willen verder zetten… „Zeven jaar geleden heb ik mijn eigen merk opgericht, Caro B. by Caroline Boogaerts. Daar zou ik graag een nevenactiviteit van willen maken, door mijn eigen webshop te lanceren. Mijn vrienden staan volledig achter mij om dit te doen.”

Volg haar op haar sociale media…