5 manieren om je papieren patronen op te bergen

Of je nu georganiseerd bent of chaotisch, er is altijd een manier om patronen op te bergen, die bij jou past. Hier volgen negen manieren om je zaken te ordenen. La Maison Victor tot de redding!

Opbergen in een sorteermap

In hobbywinkels verkopen ze mappen met meerdere tabbladen om tijdschriften en patronen op alfabetische volgorde in op te bergen. Vouw je patronen en stop ze in een transparante insteekhoes. Doe daar een papier bij waarop staat waar het patroon vandaan komt, de aanbevolen stof, hoeveel stof nodig is, de moeilijkheidsgraad en eventueel een stofleggingsvoorbeeld. Plak een stukje stof op dat papier met behulp van washi tape. Sluit de insteekhoes met een plakbandje, zodat je niks kwijtraakt. Berg je insteekhoezen met patronen op alfabetische volgorde op, zodat je makkelijker kunt zoeken. Wedden dat je nooit meer een patroon kwijtraakt? 

Opbergen in een ordner

Dit is een van de meest gebruikte manieren om patronen op te bergen: in die goeie ouwe ringbandmap, met tientallen plastic hoezen. Stop je patronen in een insteekhoes en plak er een etiket op met de naam, bron en maat van het patroon. Voeg een foto toe van het afgemaakte kledingstuk, dat maakt het zoeken nog makkelijker. Geen ruimte meer in je ordner? Open dan een nieuwe ordner of sorteer de patronen op soort: rokken, broeken, tassen, kinderen… Je vindt je oude ordner niet erg inspirerend. Maak hem dan mooier met een stukje stof en mod podge zodat hij beter in je naaiatelier past.

Kies voor een nostalgische archiefdoos

Heb je misschien nog een oude archiefdoos of hangmappen op zolder, of heb je er een gevonden op een rommelmarkt? Transformeer die dan in een persoonlijke kluis voor patronen. Koop enveloppen van kraftpapier, print de naam en bron van het patroon en berg ze op alfabetische volgorde in je kluis. Opruimen was nog nooit zo leuk! 

Rol ze op

Alles wat je nodig hebt, zijn lege rollen van keukenpapier. Rol je patroon op in de lege rol, schrijf de naam, maat en bron van het patroon met een viltstift op de rol en zet de rollen rechtop in een bak (van plastic). Als je het nog georganiseerder wilt, plak dan een stukje stof van het kledingstuk dat je hebt gemaakt op elke rol. Als je dan een patroon zoekt, herken je hem meteen! 

Hang ze op aan kleerhangers

Dit is een handige methode, maar vraagt wel wat ruimte. Heb je een kledingroede? Check! En heb je kleerhangers die je niet gebruikt? Check! Stop je patronen in grote enveloppen of insteekhoezen, schrijf de naam en bron van het patroon erop en maak een gat bovenin met een perforator. Gebruik de haakjes van je kleerhangers en draden. Hang je patronen aan de roede, bij voorkeur op alfabetische volgorde. Het voordeel is dat je jouw creatie tijdens het maken kunt ophangen bij zijn patroon. 

Bekijk nog meer handige tips in de tijdschriften van La Maison Victor Mis je nog nummers? Bestel ze op onze webshop