Een duurzaam badpak: het kan!

Een badpak gemaakt van visnetten? Dat lijkt moeilijk te geloven, en toch, dankzij het duurzame nylon van ECONYL® zijn er nu badpakken van zeer goede kwaliteit, mooi, en vooral ecologisch verantwoord. Dat leggen we uit!

Tip voor zwemliefhebbers: voortaan is het mogelijk om een ecologisch verantwoord badpak van gerecycled materiaal te kopen. Het duurzame ECONYL® nylon wordt gemaakt van afval zoals visnetten, weefselrestanten uit fabrieken en vloerkleden bestemd voor de vuilstort. Met dit nylon kan dan weer ecologisch verantwoorde, zeer sterke en veelzijdige kleding van goede kwaliteit gemaakt worden. 

Oneindig recyclebaar

Het is de magie van recycling: tonnen weggegooide visnetten die worden beschouwd als afval een tweede leven geven. Het recyclingproces gebeurt in vier fasen: eerst ECONYL® verzamelt afval dat in de oceanen terecht is gekomen, om ze vervolgens te zuiveren zodat ze weer net zo schoon zijn als oorspronkelijk. Resultaat: het gerecyclede nylon wordt weer precies als nieuw nylon. 

Van het nylon worden vervolgens garen gemaakt voor vloerbedekking, of textielgaren voor de kledingindustrie, die dan weer gebruikt kunnen worden om nieuwe producten mee te maken. Van het nylon worden vervolgens garen gemaakt voor vloerbedekking, of textielgaren voor de kledingindustrie, die dan weer gebruikt kunnen worden om nieuwe producten mee te maken. En het ultieme voordeel: het kan oneindig vaak opnieuw gebruikt en gerecycled worden!

Wat verandert er precies?

De meeste badpakken in de winkel zijn gemaakt van polyamide. Hoewel dit materiaal in principe recyclebaar is, wordt het in de creatie van badpakken vaak gecombineerd met lycra, en daardoor kan het niet gerecycled worden. Maar badpakken van polyester zijn vervuilend, omdat ze in de was microvezels loslaten. Resultaat: plastic microdeeltjes komen via het waswater terecht in de oceanen. 

Merken van zwemkleding die zich richten op duurzaam nylon, zoals Weekday, Patagonia, All Sisters en nog veel meer, willen een alternatief bieden voor die materialen. Of je nu professionele badkleding zoekt of een bikini voor je vakantie, kies gewoon eens voor een duurzaam en milieuvriendelijk product.

Spring in het water!

Kom er ook in! Dit zijn een paar leuke merken die badkleding van ECONYL aanbieden®:

  • Röhnisch: de badkleding van Röhnisch is comfortabel, flatteus en mooi en zetten de vrouwen centraal. Ze ontwerpen zwemkleding op maat, aangepast aan hun specifieke wensen en lichaamsbouw.

  • Sensi Graves: zwemkleding grotendeels voor zwematleten, supercomfortabel, praktisch en voor alle smaken.

  • Weekday: eenvoudige modellen, maar wel altijd trendy

View this post on Instagram

💦💦💦 #inweekday

A post shared by WEEKDAY (@weekdayofficial) on

Zin om je eigen badpak te maken? Koop dan de nieuwste editie van La Maison Victor in onze webshop of in de boekhandel, en maak het badpak Bahama (p.14) of de bikini Kos (p. 24).

Lees ook: de schatten van Britt, hoofdredactrice.