Ontmoeting met Mieke Dierckx, Belgische ontwerpster van handtassen

De strakke en tijdloze handtassen van ontwerpster Mieke Dierckx brengen vele vrouwen in beroering. Ze worden met liefde ontworpen in België en in een lederatelier in Portugal gemaakt. Onze redactrice sprak de jonge onderneemster in haar atelier over ondernemen, inbraken en dimensies.

De winkel van Mieke Dierickx in Westerlo is gevestigd in een prachtig pand: het voormalige koetsiershuis van het kasteel de Merode. Als je achteraan in haar winkel door het raam tuurt, vang je een glimp op van het statige slot. Vandaag zijn er geen koetsen meer te vinden in het pand, maar wel prachtige minimalistische handtassen.

Mieke is een jonge succesvolle onderneemster uit de Kempen, dicht- bij Antwerpen en mama van twee kindjes. Ze startte haar handtas- senlabel in 2012. Haar eerste tas ontstond eigenlijk toevallig: na haar studies interieur- en meubelontwerp volgde ze nog een opleiding tot juweelontwerper. Op het einde van haar opleiding paste ze een van haar juweelontwerpen toe op leder, en opeens besefte ze dat dit de sign wel een heel mooie tas zou kunnen worden. Een nieuwe wereld ging voor haar open.

Tasje van papier

Voor het ontwerpen van een handtas heeft Mieke een aparte tech- niek: ze maakt elke tas eerst in papier. “Mijn moeder was vroeger patroonontwerpster, en door haar beroep was er thuis natuurlijk altijd voldoende patroonpapier beschikbaar. Toen ik begon met het ontwerpen van tassen, stelde mijn moeder voor om ze eerst in pa- troonpapier te maken. Dat bleek een heel goed idee, want een plat- te tekening geeft geen echte afmetingen, maar met papier kan ik de bolle kanten van een tas perfect simuleren. Dat geeft een goed beeld van hoe een tas zich verhoudt tegenover het lichaam.” Eenmaal het papieren ontwerp op punt staat, laat Mieke haar tas- sen in een lederatelier in Portugal maken. Ze laat altijd eerst een prototype maken en draagt deze tas dan zelf enkele weken zodat ze zeker is dat ze praktisch is en dat alle technische details juist zitten. Het Portugese atelier staat haar hierin goed bij. “Ik toets alles met hen af om te zien wat mogelijk is. Ze kennen me en zijn in de loop van de jaren echt een deel geworden van mijn merk. Soms stelt de fabrikant mij zelfs nieuwe lederstalen voor in plaats van omgekeerd. Dan vragen ze me: ‘Is dit niets voor jou?’, en meestal kan ik dat enkel beamen. Bovendien zijn ze heel flexibel: ik maak ook handtassen op maat voor mijn klanten, en in het atelier in Portugal deinzen ze er niet voor terug om een eenmalig ontwerp te maken.” Dat verklaart ook de grote variatie aan kleuren in Miekes stukken. Ze kan haar vaste collecties gemakkelijk in kleine oplages bestellen.

Van droom naar nachtmerrie

Het label van Mieke bestaat nu bijna zeven jaar. In de beginjaren wilde ze geen eigen winkel openen, maar gaandeweg veranderde ze van mening. “Ik merkte dat mensen liever het gezicht achter een merk kennen en een persoonlijk contact willen”, vertelt ze. “Ik heb dan even mijn atelier thuis als winkel opengesteld maar na een tijdje besefte ik dat het toch beter is om een winkel in een pand apart te hebben.”

In december 2018 werd de agshipstore van Mieke in Westerlo fees- telijk geopend. Maar de roes bleef niet lang duren: nauwelijks één maand na de opening roofden inbrekers de winkel leeg. Op enkele minuten tijd was Mieke 120 tassen kwijt. Zelfs de allerkleinste le- deren sleutelhangers waren verdwenen. Een nachtmerrie. “Ik dacht eerst dat het een grap was”, zegt Mieke. “Waarom stelen ze in he- melsnaam mijn tassen? En hoe gaan ze die ooit verkocht krijgen? Het zijn vragen die onbeantwoord blijven want er is nog altijd niets teruggevonden.”

Neem een kijkje in editie 4/2019 van La Maison Victor om de rest van het verhaal van Mieke Dierckx te ontdekken.

De nieuwe collectie handtassen van Mieke Dierckx liep een beetje vertraging op door de inbraak en wordt in augustus gelanceerd. www.miekedierckx.be, Instagram @mieke_dierckx.

Lees ook: de andere schatten van Britt, hoofdredactrice.