De kracht van craftfulness

Het bewijs is er: naaien heeft een kalmerende werking, vermindert stress en geeft zelfvertrouwen een boost. Met naaien kun je zelfs een staat van mindfulness bereiken.

Overgaan naar een meditatieve staat door middel van handwerk kan, en heeft zelfs een naam: craftfulness. Net als met een mindfulness-oefening sta je tijdens het breien, naaien, tekenen in het huidige moment, in het hier-en-nu. Een deugd die steeds meer wordt geprezen door de naai-verslaafden en mensen uit de medische wereld.

Naaien is stressverlagend

Jullie weten het natuurlijk zelf: tijdens het naaien richt je je helemaal op je werk en je hersenen gaan in  automatische modus. Dat komt omdat, als je wil dat het goed gaat, je geconcentreerd moet zijn (hier insteken, dan weer daar insteken…) en maar één ding tegelijk moet doen (oftewel „single tasking”), anders loop je het risico opnieuw te moeten beginnen.

De Hongaarse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi beschrijft dit verschijnsel van „flow” als volgt:  „op bepaalde momenten gaat u zo op in een activiteit, dat niets anders nog belangrijk is”. En deze flow zou een van de geheimen van geluk zijn, dat bewijst tientallen jaren onderzoek.

Naaien is een moment voor jezelf

Dat je met naaien in een mindful staat raakt, komt ook doordat dit het meest alleen wordt gedaan, zonder interactie met anderen en zonder schermen, terwijl je helemaal tot jezelf komt. Een één-op-één ervaring die je verbindt met het materiaal, de stof… en die al je zintuigen prikkelt.

Naaien helpt om jezelf te uiten

En wat is het prachtig om met behulp van je handen vorm te geven aan het beeld dat je in je hoofd hebt. Wat een voldoening krijg je als je iets van A tot Z creëert waarbij je aan het einde maar één ding kan concluderen: „Dat heb ik zelf gemaakt!”. Pure zelfvoldoening in een tijd dat alles te koop is en een groot genoegen dat je nog kunt vergroten door te „naaien voor”. Geef maar toe, niets is zo leuk als iets te geven dat je zelf hebt uitgedacht en gemaakt.

Bronnen

  • “Threads of Life: A History of the World Through the Eye of a Needle”, van Clare Hunter.

Oneindig veel goede redenen om te naaien, zelfs in de vakantie

Lees ons artikel over dit onderwerp.