9 tips om gestreepte stof te naaien

Gruwel jij ook van naden waarbij de streepjes niet mooi op elkaar uitkomen? Mijd de hippe streepjesstoffen dan niet, maar neem gewoon even deze tips door voor je begint met je nieuwe naaiproject.

  1. Koop iets meer stof dan nodig. Om de verschillende patroondelen zo op de stof te kunnen leggen dat de strepen doorlopen, heb je vaak iets meer stof nodig. Kijk in de winkel naar de afstand tussen de lijnen (voor horizontale brede strepen) en tel minstens 2 maal deze afstand bij je stof. Omdat onze rok van de Malta jurk schuin op de stof wordt gelegd hebben we nog meer stof nodig, de correcte hoeveelheden vind je in de tabel bij de benodigdheden.
  2. Vouw je stof zorgvuldig zodat de lijnen precies op elkaar vallen. Strijk de stofvouw om hem duidelijk aan te geven en steek extra speldjes door beide lagen zodat de strepen ook mooi blijven liggen.
  3. Kies een patroon met weinig patroondelen. Hoe meer patroondelen, hoe meer naden en hoe groter het risico dat lijnen niet doorlopen. Kies je model op dat criterium en vraag jezelf af: heb ik deze naad echt nodig of kan het rugpand bijvoorbeeld uit één stuk bestaan?
  4. Leg de patroondelen allemaal in dezelfde richting op de stof. Neem de tijd om de patroondelen te vinden die aan elkaar genaaid moeten worden. Bij horizontale strepen let je er op dat de zomen op gelijke hoogte liggen en de taillenaden op gelijke hoogte liggen. Voor de mouwen liggen de strepen van de oksels bij lijfje en mouw op gelijke hoogte. Voor verticale strepen zoals bij onze Malta jurk leg je de naden (zonder naadwaarde) best in het midden van een brede streep. Doe dit eveneens bij delen aan de stofvouw. Ook de merktekens van het patroon zijn goede referentiepunten om een motief te laten doorlopen. Voor strepen gedraaid op de stof zoals bij onze rok let je erop dat het MV-merkteken van de zoom van linkerpand en rechterpand op de rand van (dezelfde) streep ligt. Doe dit ook voor het MR-merktekenvan de zoom. Wil je extra zeker zijn, teken dan de lijnen op je papieren patroondelen en knip de verschillende delen afzonderlijk uit opengevouwen stof, rekening houdend met de lijnen.
  5. Speld de patroondelen op de stof. Controleer tijdens het spelden dat de lijnen op beide lagen van de stof perfect op elkaar liggen.
  6. Knip je stof zorgvuldig en let erop dat beide lagen niet verschuiven tijdens het knippen.
  7. Speld de verschillende delen aan elkaar voordat je ze naait. Leg beide delen met de goede kant op elkaar, zorg ervoor dat de lijnen precies op elkaar liggen. Speld recht op de stofrand, een speld in elke lijn.
  8. Speel vals. Speel een beetje met de elasticiteit van de stof om de lijnen perfect overeen te laten komen.
  9. Laatste en zeker niet onbelangrijkste tip: haal diep adem. Laat de druk wegglijden, je bent de enige die een millimeter afwijking in je motief zal zien. Kijk naar de afwerking van confectiekleding om van je perfectionisme af te komen!

De Malta-jurk

Zin om de strepenuitdaging aan te gaan? Maak onze Malta-jurk die je terugvindt op p. 62 van editie 4/2019. Lees het advies in het magazine om de diagonale strepen in het voor- en rugpand mooi op elkaar te laten aansluiten. Succes!

Heb je je eigen Malta jurk genaaid? Vergeet dan zeker niet om hem te taggen met #maltalmv!

Dit kan je ook interesseren…

Jurken en rokken: de 7 grootste trends van deze zomer

De kracht van craftfulness

DIY: naai een poezentasje