Waaraan herken je een kwalitatieve stof?

Ga jij liever voor kwantiteit dan kwaliteit? Of investeer je liever in een duurdere en duurzame stof? La Maison Victor sprak met Bruno en Josy van stoffengroothandel Bittoun. Zij zitten al meer dan 30 jaar in het vak en geven ons de beste tips & tricks.

Heb je een patroon op het oog? Dan wil je zeker snel aan de slag ermee. Het kan verleidelijk zijn om je stof impulsief te gaan kopen. Toch kan je beter onze tips er even bijnemen voordat je je bankkaart bovenhaalt in de winkel. Zo ben je zeker dat je de juiste, kwalitatieve stof voor jouw kledingstuk kiest.

1. Bezint eer ge begint

In je patroon staat sowieso beschreven welke soort stof je best gebruikt. Dit is een handige houvast, zeker als je pas bent beginnen naaien. Wil je je stuk toch liever in een andere soort stof maken dan die die aangegeven staat op het patroon? Check het dan even met iemand die al wat naai-ervaring heeft, zoals de winkeldame in de stoffenwinkel. Zij kan je vast en zeker met goede raad bijstaan.

2. Prijs – kwaliteit

Bruno: “Als je zeker wilt zijn dat je geen kat in een zak koopt, moeten prijs en kwaliteit overeenkomen. Een kwalitatief hoogwaardig stuk stof kost gemiddeld rond de 20 à 30 euro. In de winter kan dit een beetje oplopen omdat er dan andere kwaliteiten gebruikt worden die letterlijk zwaarder en dus duurder zijn. Een goedkopere stof betekent sowieso dat ze ook van goedkope makelij is en dus sneller zal verslijten of opwollen.”

3. Check de informatie op de stofrol

Bruno: “Ook de samenstelling van de stof kan een tip zijn: zit er bijvoorbeeld modal in je stof? Modal, ook wel bekend als ‘kunstzijde’, wordt gemaakt van synthetische vezels met viscose die herweven worden. Deze vezels zijn korter dan gemiddeld en dus kwetsbaarder. De modalvezels worden vaak verwerkt met katoen, vooral om goedkopere stoffen te fabriceren, maar daardoor kreuken en scheuren ze sneller, en gaan ze ook opwollen. Stoffen met langere vezels zijn sowieso duurzamer.”

4. Voel de stof

Voordat je de stof koopt, rol je best eens een metertje af om er goed aan te voelen. Voelt de stof aangenaam op je huid? Hoe valt hij? Eerder soepel of stijf en plat? Is de stof zwaar of licht genoeg?

Houd de stof ook eens tegen het licht. Schijnt er niets door? Moet je je kledingstuk nu eventueel gaan voeren? Knijp er ook eens in om te zien of de stof erg kreukt. Dit zijn allemaal aanwijzingen over de kwaliteit van de stof.

De gouden regel bij het kopen van stof volgens Bruno? “Hou het evenwicht tussen prijs en kwaliteit altijd goed in het oog, dan kan het niet misgaan.”

Lees het volledige interview met Bruno en Josy Bittoun in La Maison Victor 5/2019 op blz. 58. Heb je het magazine nog niet in huis gehaald? Je vindt het in onze webshop of in de supermarkten en stoffenwinkels.

Bron: interview met Bruno Bittoun en De Naaitafel

Dit kan je ook interesseren: