Tutorial: Hoe print en plak je een A4 pdf-patroon?

Waar kan ik mijn pdf-patroon na aankoop downloaden?

Als we je betaling goed hebben ontvangen, krijg je een bevestigingsmail van ons toegestuurd met daarin een link om je patroon te downloaden.

Heb je de mail toch niet gekregen? Check dan zeker of je betaling correct is verlopen en of onze mail niet in je spam folder beland is.

In welk formaat print ik mijn patroon?

Onze pdf-patronen zijn opgemaakt in twee formaten:
A4-formaat: om zelf thuis af te printen
A1-formaat: om in de copyshop of via een patroonwebsite af te printen

Je kiest zelf in welk formaat je wilt printen. Ga je voor A4? Volg dan het stappenplan hieronder waarin we je uitleggen hoe je snel en eenvoudig je pdf-patroon thuis kunt printen.

Hoe print ik een A4-patroon?

Stel je printer goed in

Een eerste belangrijke stap is om je printer correct in te stellen. Let daarom op het volgende:
Print op 100%. Het kan zijn dat je printer standaard is ingesteld om zich aan te passen aan het papierformaat, waardoor alles een beetje bij elkaar geperst wordt.

• Gelukkig bestaat hiervoor een handig trukje: gebruik het controlevierkant dat je op pagina 2 van je pdf-patroon vindt. Print pagina 2 af en meet het vierkant op. Komen de afmetingen overeen met de afmetingen die op je pdf-patroon vermeld staan? Dan staan je instellingen juist.

• Nu kan je je patroon printen!

Plak je patroondelen samen

Als je alles geprint hebt, ga je de patroondelen aan elkaar plakken. Neem schaar en plakband of pritt. Maak je tafel vrij zodat je alle ruimte hebt om je patroon te leggen.

Check eerst het patroonschema aan het begin van je patroon. Zo weet je welke stukjes patroon je straks aan elkaar moet plakken.

We beginnen eraan!

Plak de eerste rij aan elkaar. La Maison Victor gebruikt handige referentiepunten op de patroondelen (de cirkeltjes met een kruis door) om aan te tonen dat er aan dat deel een ander stuk patroon moet geplakt worden.

Het gemakkelijkste is om altijd aan de rechterkant van je patroondeel langsheen de patroonrand te knippen. Dat deel plak je dan aan de linkerkant op het volgende blad, enzoverder.

Plak alle patroondelen aan elkaar.

Is je patroon toch te groot voor je tafel? Plak dan alles in rijtjes vast en plak de rijen aan elkaar op de grond.

Na het knippen en plakken: kies de juiste maat

Ga niet zomaar uit van je confectiemaat, maar vraag eerst aan iemand om je lichaamsmaten te nemen en vergelijk ze met de maten uit onze maattabel.

Heb je je maat gevonden? Zoek dan de overeenkomstige stippellijntjes op het patroon en traceer ze duidelijk met een fluostift. Dat vergemakkelijkt het knip- en tekenwerk.

Teken de naadwaarde op je patroon

Als je je patroon in jouw maat hebt gefluoriceerd, kan je er nu naadwaarde bij tekenen. Volg hiervoor de aanwijzingen die in het patroon vermeld staan.

Knip nu alle delen inclusief naadwaarde uit je papieren patroon. Leg ze op je stof volgens onze tekening, speld ze vast en knippen maar!

Klaar!

Ook zin gekregen om aan de slag te gaan met een pdf-patroon? Check het aanbod in onze webshop!