Meet the maker: @latelierdenine

Geen jas of hemd te moeilijk voor Ninon. Sinds ze met haar eerste loon een naaimachine kocht, is ze niet meer te houden. Een overvolle stoffenkast, familie en vrienden die de stukken van Ninon dragen –  wij spraken met een echte naaiverslaafde.

Foto: Ninon in haar Kitty blazer

Ninon is 26 jaar oud, woont in Saint-Etienne in Frankrijk en werkt als verpleegster in de kinderpsychiatrie. Sinds een vijftiental jaar is ze verknocht aan naaien. Toen ze als tiener een naaicursus volgde, was ze onder de indruk van de passie en gedrevenheid van haar lesgeefster. Met succes kon ze het naaivirus op Ninon overbrengen.

Naaien, altijd en overal

Ze naait voor iedereen: voor haarzelf, voor haar vriend, moeder en kleine zus. Soms ook voor haar vader en voor vrienden. “Wanneer mensen rondom mij mijn zelfgenaaide creaties graag dragen, maakt dat me heel fier. Dat gevoel heb ik bijvoorbeeld wanneer mijn vriend de Harry duffelcoat die ik voor hem naaide, aandoet.”

Haar passie gaat zelfs zover dat ze het naaien ondertussen ook in haar werk heeft geïntegreerd: op de dienst waar ze werkt, naait ze samen met sommige patienten. “We naaiden al tassen, jassen, herbruikbare doekjes, … Zelfs met de jongens naai ik!”

Stoffen galore

In de stoffenkast van Ninon is er niet veel plaats meer over. “Ik schaam me een beetje, want in mijn stoffenkast heerst grote chaos. Wanneer ik naar de markt ga, kan ik nooit aan de mooie stoffen weerstaan. Er liggen zeker meer dan 40 stoffen thuis op me te wachten om genaaid te worden!”

“Ik maakte onlangs het Bahama badbak voor mezelf, en ik ga nu beginnen aan de Arianne jurk voor mijn zus en de Camilla jurk voor mezelf maar dan in korte versie.”

Liefde voor hemden

Het favoriete LMV-patroon van Ninon? Dat is de Donna blouse: een basisstuk dat je in verschillende stijlen kunt maken, afhankelijk van de stof. Patronen voor hemden staan sowieso bovenaan het lijstje van Ninon: “ik heb hemden leren maken met de duidelijke werkbeschrijvingen van La Maison Victor. Geef mij dus maar een hemd om te naaien!”

Meer lezen?