Zes tips om duurzaam te naaien

Als je je eigen kleding naait, keer je de fast-fashionindustrie met zijn vernietigende effecten op de planeet sowieso al de rug toe. Maar soms is dat niet genoeg. Wil je je eigen kleding op een verantwoorde manier, volg dan onze tips…

1. Gebruik je stoffenvoorraad

Vorig jaar stelde de Britse blogster Kate van Timetosew.uk haar gemeenschap een naaichallenge voor. Het doel? Haar followers aanmoedigen om de stoffen uit hun voorraad te gebruiken om zo de productie van nieuwe stoffen te vertragen. Heb je zin om deze uitdaging ook aan te gaan? Deel dan je resultaten op social media met de hashtag #MakeYourStash.

2. Tweedehands kopen

Als je stoffenkast echt leeg is, heeft een andere naaister vast nog wel stoffen over voor jou! Koop je tweedehands stoffen in speciale winkels, op een tweedehandse site of op de marktplaats van Facebook. Of maak iemand anders gelukkig en maak ruimte in je atelier door de stoffen die je niet (meer) gebruikt te verkopen of weg te geven.

3. Herstel je kleding

Onze kleding vertelt wie we zijn, toch? Gooi je oude stukken niet weg als je ze beu bent! Waardeer ze (en de bijbehorende herinneringen) door ze op een creatieve manier te herstellen. Maak het gat op de knie van je jeans bijvoorbeeld dicht met een stuk van je favoriete stof.

4. Haal de accessoires van oude kleding af

Ligt je kast vol met kleding die je niet meer draagt? En de kasten van je vriendinnen ook? Omdat kledingstukken uiteindelijk toch op een vuilnisbelt terecht zullen komen, kun je het afval beperken door de ritsen, ritstrekkers, knopen, baleinen van de bh’s enz. eraf te halen en te gebruiken voor je homemade kleding. Een goede manier om de afvalberg te verkleinen en je atelier te bevoorraden.

5. Verander je wasgewoontes

Een nieuwe wasmachine gebruikt ongeveer 40 liter water (een oude soms wel 100 liter!). Een droogkast of wasdroger gebruikt vijf keer zoveel energie als een wasmachine. Dus laat je kleding lekker aan de lucht drogen. Om de levensduur van je kleding te behouden en te verhogen, lees je het wasadvies van elk kledingstuk goed en was je ze indien nodig in een netje (soms is koud water genoeg). Overweeg eventueel ook de aankoop van een wasbol of waszak die de zee beschermen door de microvezels van je kleding te vangen zodat ze niet in het water terechtkomen.

6. Gebruik stofafval voor accessoires

Heb je een jurk gemaakt en weet je niet wat je met de restjes stof moet doen? Gebruik je verbeelding! Vul er een kussen of poef mee, maak er een make-uptasje van… Je hebt oneindig veel mogelijkheden. En als je stof uit natuurlijke vezels bestaat, kun je de restjes in je compostbak doen.

Bron: www.seamwork.com

Dit kan je ook interesseren: