6 stoffen om een mantel mee te naaien

Als je een mantel wilt maken, denk je vaak het eerst aan wol. Maar er zijn nog veel meer stoffen die je in de winter lekker warm houden.  

La Maison Victor heeft een korte (niet complete) lijst met warme stoffen opgesteld. Kies zelf maar!

1. Een mix van wol en viscose of wol en polyester

Een stof is maar zelden van 100% wol gemaakt, want dat zou anders veel te lastig zijn in onderhoud. Dus kijk gerust naar gemengde stoffen, zoals wol-viscose. Volgens stoffenexperten Bruno en Josy Bittoun van de gelijknamige stoffengroothandel, vormen materialen die voor minstens 10% uit wol bestaan, een mooi alternatief: „Het houdt de prijs laag, zodat je gemakkelijk elke twee jaar een nieuwe mantel kunt maken die on trend is.”

Voor onze Linna mantel uit editie 05/2019 van La Maison Victor hebben we gekozen voor een stof van middelzware wol uit onze collectie in samenwerking met Bittoun. Dit is een mix van wol (10%), polyester (40%) en acryl (50%). We hebben dezelfde mix, maar dan in het roze, gebruikt voor onze Jonna jas: een oversized mantel voor meisjes die lijkt op een cape.

De beide stoffen zijn in onze webshop te koop.

2. Fleece

Net als wol is ook fleece heel warm. Maar dit is geen natuurlijke vezel: fleece is een polyester stof, dus gemaakt met synthetische vezels. Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief? Ga dan voor gerecycleerde fleece.

3. Tweed

Het grote voordeel van tweed is dat het een stof is die beschikbaar is met heel veel (grafische) motieven en dat het heerlijk warm houdt. Tweed is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland en Ierland en werd gebruikt voor kleding van boeren die heel de dag buiten moesten werken.

4. Nylon en polyester

Stoffen die gemaakt zijn met synthetische vezels, zoals nylon en polyester, zijn heel erg geschikt voor winterkleding. Ze zijn soepel en licht: perfect om een mantel te maken die lekker zit wanneer de sneeuwvlokken om je heen dwarrelen.

5. Scuba

Dit type stof lijkt op neopreen maar heeft een meer basale samenstelling: scuba bestaat bijna helemaal uit polyester. Je kunt er trendy jassen van maken, voor een heel scherpe prijs.

6. Jacquard

Jacquard is eigenlijk geen stofsoort op zich, maar verwijst naar de manier waarop een motief in de stof geweven is. Deze tekeningen worden rechtsreeks in de stof gemaakt en vormen een prachtig reliëf.

Vergeet de voering niet!

Voor een mantel die lang meegaat en lekker zit, maak je de voering best in een kwalitatieve stof. Ga voor een lichte materie: satijn, bijvoorbeeld. En probeer eens een flashy kleur of een stof met motieven voor een leuk verrassingseffect.

Dit kan je ook interesseren: