Britt tipt: textielkunst van Julie Robert

Punch needling en weven, het zijn twee technieken die geen geheimen meer hebben voor Julie Robert uit Parijs. Onder haar Instagramnaam @julie_weaves laat ze haar textielkunst op de wereld los en oh wat zijn we er dol op!

Foto: ©Julie Robert

Julie was altijd al een creatieve bij. Ze begon op haar tiende met naaien maar tegenwoordig vult ze haar dagen met weven en punch needling. Hoe ze het weven eigenlijk ontdekte? Per toeval!

De Ijslandse textieltraditie

“Toen ik enkele jaren geleden op vakantie was in Ijsland, leerde ik er toevallig meer over hun artisanale weeftraditie. Ik was er helemaal door gefascineerd en toen ik weer thuiskwam heb ik veel opzoekingswerk gedaan. Ik ging aan de slag met mijn wolrestjes. Sindsdien ben ik niet meer te stoppen en doe ik aan ‘modern weven’.”

Julie verwierf de voorbije jaren heel wat faam met haar prachtige kleurrijke weefwerken, en heeft ook van punch needling haar specialiteit gemaakt. “Dit zijn de twee technieken die ik het vaakst gebruik, maar daarnaast naai en borduur ik ook heel graag, en doe ik aan smyrna knopen.”

Het afgelopen jaar nam Julie een pauze en zette ze haar tweeling op de wereld, maar ondertussen is ze er helemaal klaar voor om de draad opnieuw op te pikken. “Ik maak stukken op maat en geef ook workshops. In de toekomst zou ik graag mijn kennis willen delen met specifieke doelgroepen, waarbij werken met wol ook als beeldende therapie kan worden ingezet.”

Crea bea

“Ik ben als kind beginnen naaien samen met mijn grootmoeder. Zij heeft me alles geleerd: de materiaalkennis, de technieken. Breien was nooit mijn ding. Ik ben wel altijd gefascineerd geweest door stoffen en handwerk. Ik werk het liefst met zijde, mousseline en tule van bij Yves Saint Laurent, Givenchy en Chloé. Ik heb het geluk gehad om met die stoffen te kunnen werken voor mijn weefserie die “Iceland” heet.”

Julie bracht al meerdere boeken (Franstalig) uit over weven, punch needling en over smyrna. Volg Julie hier op Instagram.

Bron: La petite épicerie

Dit kan je ook interesseren: