Vijf veel gestelde vragen over viscose

Viscose is goedkoper dan zijde, maar het is even comfortabel en heeft bovendien nog een hele stapel andere voordelen. Onze experten beantwoorden vijf vragen die je je hoogstwaarschijnlijk wel zult stellen over deze veelzijdige glanzende stof.

Wat is viscose?

Viscose is een synthetische, maar wel natuurlijke vezel. Aan het eind van de 19e eeuw gingen Engelse chemici op zoek naar een vezel die net zo fijn was als natuurlijke zijde, en minder duur, omdat zijde in die tijd ontzettend zeldzaam was. Zo werd viscose ontdekt!

Hoe wordt viscose gemaakt?

Viscose bestaat voor 90% uit cellulose dat ofwel uit hout van loofbomen zoals de beuk wordt gehaald, ofwel uit naaldhout, zoals de spar. „De cellulosevezels die men uit dit hout haalt, worden opgelost tot een slijmerige massa die wordt uitgeperst en dan gedroogd, waardoor oneindig lange, fijne vezels ontstaan, die filamenten worden genoemd. Door een behandeling met bijtend sodaloog krijgt de viscose een intense of zijdeachtige glans,” wordt er verduidelijkt op aterliergs.fr. Wat moeten we hiervan onthouden? Dat viscose een synthetisch gemaakte vezel is, maar wel van een natuurlijk materiaal.

Wat zijn de voordelen van viscose?

  • Viscose is ontzettend veelzijdig: het kan zuiver worden gebruikt, of in een samenstelling met andere vezels.
  • Het is zacht: viscosevezels zijn geschikt om soepelvallende kleding mee te maken die heel comfortabel om dragen is aangezien het materiaal absorberend en ademend is.
  • Bruno en Josy Bittoun, groothandelaars in stoffen, halen nog een ander groot voordeel van viscose aan: „De kleuren op een viscose stof zijn helderder, levendiger dan bij katoen of polyester.”
  • Viscose neemt verf heel goed op. Ideaal als je zelf je stof wilt verven!

Wat zijn de nadelen van viscose?

Wanneer het zuiver wordt gebruikt, is viscose niet erg rekbaar. Daardoor kan het nogal kreukelen. Bovendien kunnen er kleine kringen ontstaan als de stof nat is geworden en weer opdroogt. Net als bij zijde! Gelukkig verdwijnen die bij het wassen. Maar, zoals de Bruno en Josy Bittoun uitleggen: „Viscose is heel gevoelig voor temperaturen. Als je niet wilt dat het krimpt, moet je het onder 30 graden wassen.”

Welke modellen kan je maken met viscose?

  • De geknoopte Silia jurk, te vinden in de editie 05/2019 van La Maison Victor. Wij gebruikten hiervoor een stof met viscose, gecombineerd met 8% elasthan voor meer stretch.
  • De Britta jurk voor meisjes (editie 05/2019), gemaakt met een mooie, soepele viscose (hier met pantermotief), ook uit onze collectie. Voor deze jurk is een niet-rekbare stof nodig, daarom is deze stof van 100% viscose.

Beide stoffen zijn te vinden in onze webshop.

Dit kan je ook interesseren: