Is de paddenstoel de toekomst van de duurzame mode?

Van ananas tot appels, de modehuizen geven langzaam maar zeker steeds meer de voorkeur aan plantaardige vezels om zo dieren uit hun collecties te bannen. De laatste nieuwe duurzame stof? Paddenstoelenleder!

Als je niet van paddenstoelen houdt, komt dat ongetwijfeld omdat niemand ze ooit perfect heeft weten klaar te maken. Want ja, de paddenstoel kan worden getransformeerd in een stof die behoorlijk lijkt op leer. In feite wordt deze duurzame stof gemaakt met het mycelium (of „zwamvlok”), een netwerk van schimmeldraden dat een beetje op een wolk lijkt, via een 3D-modelleringsproces.

Waterdicht, vuurbestendig…

Stof gemaakt van paddenstoelen heeft veel voordelen, waaronder het vermogen om een bepaalde vorm aan te nemen: soms stevig en dik, soms zacht, fijn en poreus, afhankelijk van de temperatuur, het licht, de luchtvochtigheid en het soort voeding dat de paddenstoelen (hennep, stro…) tijdens de teelt krijgen. Deze vezel kan op natuurlijke wijze worden geverfd in elke gewenste kleur. Van alle pluspunten willen we vooral vermelden dat het waterdicht en vuurbestendig is, en niet giftig. En als het idee van paddenstoelen aan je lijf je niet bevalt, wees dan gerust: mycelium is van nature antibacterieel (in tegenstelling tot andere textiel die dat pas wordt na een kostbaar bewerkingsproces), wat een groot voordeel is voor mensen met een gevoelige huid.

Een duurzame stof

Last but no least (en dit is eigenlijk het allergrootste voordeel): paddenstoelenstof is ecologisch verantwoord. Voor de teelt is maar weinig water, ruimte en geen enkele pesticide of chemisch middel nodig. Bovendien is paddenstoelenleer 100% biologisch afbreekbaar. Dus als je op een dag je rok van paddenstoelenleer zat bent, begraaf je hem gewoon in je tuin, waar hij zal composteren en voedingsstof wordt voor andere planten.

Paddenstoelen op het menu

En, ben je er klaar voor om paddenstoelen te gaan dragen in plaats van te eten? Stella McCartney heeft er in ieder geval wel zin in! Afgelopen jaar heeft deze groene kunstenares zich verbonden met de start-up voor textiele innovatie Bold Threads om een tas te ontwerpen die helemaal gemaakt is van dit nieuwe materiaal. Eind 2019 werd het werk tentoongesteld in het Victoria & Albert Museum in Londen! Het is duidelijk: paddenstoelenleer gaat een mooie toekomst tegemoet, al moeten we nog wel even wachten voordat we het terugvinden in de rekken van de grote merken.

Dit kan je ook interesseren: