4 tips om jezelf correct op te meten

Voordat je aan de slag gaat, meet je best je eigen maten en vergelijk je ze met de maattabel die je in het patronenboekje van elke La Maison Victor vindt. Wil je zeker zijn dat je jezelf correct opmeet? Ga dan aan de slag met de tips van onze gradatie-experten.

In het patronenboekje dat in het midden van je La Maison Victor zit, vind je ook onze maattabel. Dit is je heilige graal als naais(t)er: vergelijk altijd je maten (of die van degene voor wie je naait) met onze maattabel. Enkel zo kunnen we je garanderen dat je een kledingstuk gaat naaien dat er goed uitziet. Want hoewel we onze patronen met precisie voor jou opmaken en laten graderen, kan een patroon nooit voor ieder lichaam perfect vallen.

1. Hoe meet je jezelf correct op?

  • Ga niet uit van je confectiemaat, maar meet jezelf realistisch op.
  • Span de lintmeter niet te hard aan tijdens het opmeten.
  • Wil je je ruglengte meten? Begin dan aan het ‘kraaltje’ onderaan je nek.
  • Is de omtrek van je taille groter dan je borstomtrek? Kijk dan naar de taillemaat om je maat te bepalen.
  • Vergelijk je metingen met de maattabel van La Maison Victor en pas je patroon aan waar nodig.

2. Wat moet je doen als je bovenaan een andere maat hebt dan onderaan?

In dat geval ga je twee verschillende maten met elkaar verbinden. Een gemakkelijke manier is om de twee maten volledig uit te tekenen en ze dan in de taille gradueel in elkaar te laten overlopen.

3. Als je veel naait, is een paspop op jouw maat dan een must-have?

Niet noodzakelijk, zeker als je weet dat dat nooit goedkoop is. In plaats van een paspop is er ook een eenvoudig trucje om te checken of je patroon de juiste maat heeft: als je alle delen hebt uitgeknipt, plak dan schouder en zijnaad toe, en speld de papieren patroondelen eens op je lichaam – doe hiervoor even een oud en aansluitend t-shirt aan. Gebruik kwalitatief patroonpapier dat niet vlug scheurt. Op deze manier maak je het concreter en zal je meteen zien of het patroon de juiste volumes voor jouw lichaam heeft.

4. Dé ultieme tip: maak eerst een versie in baalkatoen

Wil je helemaal zeker zijn van je (kleding)stuk? Maak dan een proefstuk in baalkatoen of proefkatoen. Zo ben je zeker dat de maat goed zit en kan je eventuele nieuwe, nog niet vertrouwde naaitechnieken uittesten.

Met dank aan Marijke Van Hecke van Gradacom. Zij en haar vijfkoppig team – een deeltje daarvan zie je op de foto bovenaan – graderen alle patronen van La Maison Victor. Ze weten als geen ander hoe een patroon het best tot zijn recht komt.

Deze naaitips kunnen je ook interesseren: