Vijf feiten over fluweel die je nog niet wist

Iedereen weet dat het zo zacht is als een perzikhuidje en dat het ons lekker warm houdt in de winter. Het doet ons denken aan de stoelen van oma en aan broeken uit onze kindertijd. Maar weet je echt alles over dit tijdloze materiaal? 

1. Fluweel is geen stof

Het bijzondere van fluweel is, dat het wordt gemaakt op een weefmachine die de kettingdraden meeweeft met de inslagdraden. Strikt genomen is fluweel dus geen materiaal en ook geen stof. Het is, wat je noemt een „binding” in de betekenis van weefsel.

2. Fluweel werd ook wel „zwanendons” genoemd

Fluweel ontstond in de 12e eeuw in de regio Kasjmier en kreeg als bijnaam zwanendons. Pas twee eeuwen later ontdekten de Italianen het in Perzië. Ze importeerden de stof en hielden de manier van produceren geheim. De boefjes!

3. Het werd gebruikt om motieven in reliëf te maken

Oorspronkelijk werd dit donsachtige materiaal uitsluitend gebruikt door edellieden om reliëf te geven aan bloemen-, planten- of geometrische motieven, vooral voor meubels. Het materiaal stond voor rijkdom, macht en prestige. Pas tegen het einde van de 19e eeuw drong de stof door tot de overige lagen van de bevolking en gebruikten arbeiders het om warme en stevige ribbroeken van te maken.

4. Er bestaan verschillende soorten fluweel

Zijde, viscose, katoen… Fluweel kan van allerlei garens worden gemaakt. Natuurlijk krijg je met elke vezel weer een ander effect en ook een andere kwaliteit. Met zijde krijg je bijvoorbeeld het duurste fluweel met een prachtige glans.

5. Het heeft een “vleug”

En het is heel belangrijk om daar rekening mee te houden als je met fluweel gaat naaien. Je moet goed opletten dat je de panden in dezelfde draadrichting knipt, omdat de richting van de vleug naar boven of naar beneden de stof donkerder of lichter maakt. Nog een advies voor naaisters, dat we hier vonden: tijdens het samenstellen moet je veel spelden gebruiken, omdat de panden de neiging hebben te verschuiven vanwege de opstaande polen.

Patsi en Marie staan voor je klaar

Zin om iets moois te maken met fluweel? Bekijk dan de modellen Patsi en Marie in editie 06/2019 van La Maison Victor, twee snoezige jurken die wij hebben gemaakt van soepelvallend fluweel uit onze collectie. Shop stoffen in onze webshop!

Patsi:

Marie:

Deze trends draag je deze herfst ook: