DIY: Tasje voor schouder of heup

Is het een riem of een handtasje? Het is beide! En het is superhandig: draag het rond je heup als riemtasje of gewoon over je schouder. Je gsm, sleutels en lippenstift passen er perfect in.

Benodigdheden

  • Stof: 60 cm  x 140cm (onze stof komt van Les Tissus du Chien Vert)
  • Vlieseline H250: 60 cm x 90cm
  • Magneetsluiting ø 19 mm (te koop bij De Banier)
  • Naaigaren

Patroondelen

Alle patroondelen zijn inclusief naadwaarde. Download het patroon hier.

A klep en bodem van het tasje: 4x in stof, 4x in vlieseline
B binnenzak: 2x in stof, 2x in vlieseline
C tunnel voor het draaglint: 4x in stof
D draaglint: 1x in stof. Teken zelf een rechthoek van 5 cm op (je tailleomtrek x 2 + 100) cm

Werkbeschrijving

1. Knip alle patroondelen uit in stof en vlieseline. Strijk de delen in vlieseline tegen de averechtse kanten van de delen in stof.

2. Neem deel D en strijk eerst beide korte zijden en vervolgens beide lange zijden 1 cm naar binnen. Strijk het lint nu over de lange zijde dubbel. Geef een sierstiksel op 1,5 mm van de rand die
je hebt dichtgevouwen.

3. Leg de delen C per twee met de goede kanten op elkaar. Stik de korte zijden aan elkaar op 1 cm. Strijk de naden open.

4. Leg de delen B met de averechtse kanten op elkaar en stik ze aan elkaar aan de afgesneden bovenrand op 1 cm. Strijk de naden open. Geef een sierstiksel langs de rechte zijde op 4 mm van de
rand.

5. Leg dit deel nu tussen 2 delen A, waarbij A en B met de goede kanten naar elkaar toe liggen, en zodanig dat de afgesneden bovenranden parallel liggen met elkaar. Stik rondom rond vast op 1 cm van punt A1 tot A2.

6. Om ervoor de zorgen dat je na het keren een mooie cirkelvorm krijgt, geef je om de halve centimeter een dwars knipje in de naadwaarde, tot net tegen het stiksel. Keer het naaiwerk om via het keergat (tussen punt A1 en A2) en strijk netjes plat. Strijk de 1 cm naadwaarde van het keergat naar binnen. De bodem van het tasje met binnenzakje in is klaar.

7. Doe hetzelfde met de andere 2 delen A, met uitzondering dat je hier geen deel B tussenschuift. Dit wordt de klep van het tasje.

8. Neem de magneetsluiting en positioneer deze aan de binnenzijde van het tasje. Maak een markering en snij kleine gaatjes met een tornmesje om de sluiting in te bevestigen.

9. We stikken nu patroondelen C zodanig dat ze een tunneltje vormen tussen de klep en de bodem van het tasje om het lint door te steken. Neem de afgewerkte delen C, leg ze precies op elkaar en speld vast. Schuif de lange zijde 1 cm in het keergat van de klep en maak een sierstiksel op 3 mm van de scheiding. Doe hetzelfde met de bodem van het tasje. Schuif het lint door het tunneltje en knoop vast rond de schouder of taille.

Klaar!

Deze DIY werd gemaakt door NUÏ. Deel je creatie met #nuixlmv op social media. Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.

Misschien wil je deze DIY’s ook maken: