Smokwerk is niet langer enkel schattig bij kinderkleertjes!

Smokwerk kenmerkte de seventies en was lange tijd enkel voorbehouden voor de kleertjes van kleine meisjes, maar anno 2019 vinden we smokwerk opnieuw in de kledingrekken voor vrouwen! Maar hoe moet je het dragen? En vooral, hoe moet je het naaien?

Het is dé trend van het seizoen: de hoge hals die dankzij de elastische smok perfect aansluit op de huid! Maar wat is smokwerk nu juist? Het is een naaitechniek waarbij de stof wordt gerimpeld en de gevormde rimpels door fantasiesteken worden vastgemaakt. Deze techniek vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen in Engeland en was een ware hype bij de hippies.

3 redenen om de trend te volgen

  1. Een gesmokte hals of een paar gesmokte mouwen geeft automatisch een elegante en romantische toets aan blouses en rokken. De fronsjes komen nóg mooier uit bij een bloesje met bloemenmotief!
  2. Je hebt geen accessoires (ketting, armband, sjaal, foulard …) meer nodig: de hals en mouwen volstaan al.
  3. Smokwerk is ook erg praktisch, je hebt het er lekker warm mee in de winter.

De smoktechniek

In nummer 06/2019 van La Maison Victor toonden we jullie de Alina jurk (#alinalmv) met een gesmokte hals én mouwzomen. Om dit model te maken, kozen we voor een soepele crêpestof uit onze collectie (die kan je hier kopen). Is deze jurk niet beestig mooi in die luipaardstof?

De absolute must-have? Rimpelelastiek

Geen paniek voor de rimpeltechniek: ook die leggen we uit en in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het een gemakkelijke techniek. Ons geheim? Gebruik elastisch garen. Dat is een brede elastiek gemaakt uit elastische draden die samengeweven worden met nylondraad. Je speldt het gewoon op je gladgetrokken stof om een gesmokt effect te krijgen.

Koop de rimpelastiek bij Veritas, voor € 2,99 of in eender welke andere naaiwinkel.

Deze trends draag je dit najaar ook: