Plissé, please!

Zonneplissé, platte plooien, fronsjes … Ze veroveren één voor één onze garderobes. Je vindt ze in “metallic”-kleuren of gecombineerd met een kleurrijke elastische band rond de taille. Één ding is zeker: met een plissérok voel je je gegarandeerd een prinses.

Plooien bestonden al in de tijd van Grieken en de Romeinen en ook al worden ze tegenwoordig vooral met de machine erin geperst, er bestaan nog enkele diehards die het handwerk voortzetten. Met de “blinde” techniek kan je geplooide motieven maken die bijna onmogelijk lijken! In het volgende filmpje kom je meer te weten over dit indrukwekkende plisseerwerk:

Plooien geven een kledingstuk structuur en volume. Het resultaat hangt af van de gekozen plooi, je stof en de plaats waar je de plooien legt! Romantisch, grafisch, ultramodern of eerder retro … Voor elk wat wils.

Zoveel plissé

Er bestaan duizenden verschillende soorten plissé. Decoratieve plissé op mouwen of op een bovenstuk, plissé is bijna niet meer weg te denken bij jurken en rokken die door deze techniek een wijde coupe krijgen en de taille in de verf zetten. Raak je de draad kwijt met al die plooien? Wij helpen je hem terug te vinden:

Platte plooien

Deze plooien zie je het vaakst. Ze liggen evenwijdig ten opzichte van elkaar, kunnen fijn of breed zijn en volgen dezelfde richting. Als je een rok in twee deelt vanaf de MV en er op elk deel vouwen in tegenovergestelde richting lopen, gaat het om tegenovergestelde platte plooien.

Van dit soort plissé krijg je nooit genoeg, of het nu in een rok of een jurk is. Als je dit effect zelf wilt creëren, moet je er rekening mee houden dat je uiteindelijk 3 keer de stofbreedte nodig zal hebben. Drieg evenwijdige lijnen op de goede kant van je stof en vorm de plooien: leg de eerste lijn op de derde lijn, de eerste lijn vormt zo de rand en de tweede lijn vormt de vouw. Doe dit over de volledige stoflengte en speld de plooien één voor één. Rijg de plooien vervolgens zodat ze goed blijven zitten, verwijder de speldjes en strijk ze zorgvuldig.

Zonneplissé

Deze plooien lijken sterk op platte plooien, maar zijn fijner bovenaan en verbreden naar beneden toe.

Accordeonplissé

Dit is ook een variant op de platte plooi. De stof wordt verfraaid met een reeks regelmatige plooien die met de hand of met de machine worden gelegd.

Stolpplooien

Bij een stolpplooi worden er twee platte plooien gelegd op de goede kant van het kledingstuk en liggen de randen in het midden tegen elkaar. Je maakt deze plooien op de goede kant van de stof. Je kan bijvoorbeeld één plooi leggen op de MV van een rok of ze regelmatig doen terugkomen in de rok.

Dubbele plooien

Dit is het tegenovergestelde van stolpplooien. Hierbij worden de twee platte plooien op de achterkant van de stof gelegd. Dit effect creëer je dus op de achterkant van de stof.

Fronsjes

Dit zijn de meest eenvoudige plooien om te maken, al is het niet altijd even gemakkelijk om ze regelmatig te verdelen. Naai hiervoor twee evenwijdige naden op de rand die je wilt fronsen, met een grote steek en zonder je naad te onderbreken, noch in het begin, noch op het einde. Trek zachtjes aan de uiteinden van de draden om de stof te fronsen. Frons totdat je de gewenste lengte bereikt voor de rand. Maak de uiteinden van de draden vast door ze rond een naald te draaien en maak daarbij een acht. Verdeel de fronsjes gelijkmatig en stik tussen de twee naden vooraleer je de te fronsen draadjes wegtrekt.

Om dit effect te bereiken, verdubbel je de totale stofbreedte die je wilt verkrijgen.

Elastiek is sjiek

Naast de esthetische kant zijn plooien ook erg praktisch: in combinatie met een elastiek vervangen ze de sluiting van een kledingstuk, waardoor je simpelweg de stof kan uitrekken om het kledingstuk aan te trekken.

Zoek je een elastiek om je plooien nog mooier te doen uitkomen? Dit is onze selectie:

Plooien maar!

Ga aan de slag en maak in één handomdraai je rok in met platte plooien. Naai een rechthoekig stuk stof dat al geplooid is (uit onze collectie) vast aan een brede elastische band. Volg de werkbeschrijving van onze Allegra rok voor mama en voor dochterlief. Het patroon voor dames kan je gratis hier downloaden. Het patroon voor meisjes vind je in nummer 06/2019 van La Maison Victor.

Deze naaitips kunnen je ook interesseren: