Hoe onderhoud ik mijn stofschaar?

Ben jij een naaiaddict en ben je vergroeid met je stofschaar? Dan kan je er maar beter zorg voor dragen. Volg deze vijf tips zodat je dierbare bondgenoot steeds voor je paraat staat.

Je kent het wellicht wel: je stofschaar is niet meer zo scherp, je kan niet meer mooi recht knippen en je stevent af op een regelrechte naairamp! Wij geven je vijf tips mee (en één foute tip die je best meteen vergeet) om je schaar zo goed als nieuw te houden, jaar na jaar.

Knip nooit in papier of karton

Inderdaad, je stofschaar is bedoeld om … in stof mee te knippen! Zolang het stof, kant en lint is, gebruik je je stofschaar. Maar vermijd zoveel mogelijk om er je papieren patronen mee uit te knippen.

Maak ze regelmatig schoon

Neem de gewoonte om na gebruik de bladen schoon te maken met een doek, om zo de stofrestjes te verwijderen. Magie in 123.

Een klein beetje olie

Om roestvorming te vermijden en de schroef in te vetten, open je de schaar en breng je twee druppeltjes olie aan ter hoogte van het draaipunt. Als je meer olie gebruikt, loop je het gevaar dat je vetvlekken maakt op je stof. Open en sluit je stofschaar daarna meerdere keren, totdat je deze handeling in een zo vlot mogelijke beweging kan uitvoeren. Hoe vaak moet je je schaar invetten? Liefst één keer per maand als je de bladen na elk gebruik schoonveegt. Als je ze elke dag gebruikt – je bent een echte naaiaddict zoals wij -, raden we je aan om ze één keer per week in te vetten.

Draai de bladen vast met een schroevendraaier

Soms knipt de schaar niet meer zo goed, omdat er speling zit op het scharniertje. Draai de bladen dan opnieuw vast met behulp van een schroevendraaier. Kinderspel.

Slijp je schaar

Dit is essentieel: als je voelt dat de bladen minder goed knippen, is het tijd om ze te slijpen. Op internet vind je massa’s tutorials en technieken: de techniek met de glazen fles, waarbij je met je schaar knipjes geeft rond de flessenhals, of die met aluminiumpapier, waarbij je in meerdere lagen aluminiumpapier knipt enz. Maar het is nóg gemakkelijker en veiliger om je een scharenslijper aan te schaffen (zoals deze, te koop op Amazon bijvoorbeeld), als je ze vaak moet slijpen. Deze gadgets zijn handig voor scharen tussen 18 en 26 cm. Is je schaar groter? Dan is een bezoekje aan een specialist de enige oplossing!

Foute tip

Bepaalde tutorials beweren dat je je schaar kan slijpen door in schuurpapier te knippen. Professionals raden dit echter af.

Deze naaitips kunnen je ook interesseren: