5 lezeressen naaien hun favoriet

We gaven enkele Franse lezeressen de kans om hun favoriete patroon uit nummer 6/2019 al te naaien vooraleer het gepubliceerd werd. Benieuwd hoe hun versies eruitzien, en wat ze eventueel hebben aangepast aan het patroon?

Het is altijd leuk om te zien wat anderen met de patronen uit je favoriete magazine doen. Je ziet de stuks eens anders gepresenteerd, in een andere stof, met een andere afwerking … Deze vlijtige lezeressen mochten alvast een patroon in avant-première maken en hier hun bevindingen uit de doeken doen.

Anh naaide de Elena jurk

Waarom koos je dit model? “Ik ben gek op overslagjurken. Daarnaast zitten er ook heel wat leuke details in dit patroon: het kleine kraagje, de speciale mouwen en de taille die zo mooi fronst door het tunnelkoord.”

Wat heb je aangepast aan het patroon? “Omdat ik niet zo groot ben, heb ik de zoomlengte ingekort tot boven de knie. Het lintje aan de mouwzomen heb ik weggelaten. Daardoor zien de mouwen eruit als wijde kimonomouwen, wat ik ook
superleuk vind!”

Tips & tricks? “Bij het naaien van de taillelinten heb ik me laten misleiden door het motiefje van mijn stof en maakte ik een vergissing. Ik moest achteraf heel creatief zijn om mijn jurk te kunnen dichtknopen. Mijn tip is dus: let goed op de volgorde van de stappen bij het naaien van de taillelinten.”

Wanneer ben je beginnen te naaien? “Na de geboorte van mijn dochter kocht ik mijn eerste naaimachine. Ik begon met eenvoudige accessoires waarvoor ik enkel rechtdoor moest kunnen stikken. Na een tijdje kreeg ik zin om een stap verder te gaan en mijn eigen kleding te naaien. Ondertussen is het een echte verslaving geworden! Naaien ontspant me helemaal.”

VOLG ANH OP INSTAGRAM VIA @BY.PHANH.WITH.LOVE.

Laurence naaide de Rosella jumpsuit

Waarom koos je dit model? “Een jumpsuit is voor mij een onmisbaar stuk in mijn kleerkast. Ik draag het zowel gekleed met pumps als casual met sneakers. Lang moest ik dus niet twijfelen over mijn keuze.”

Wat heb je aangepast aan het patroon? “Ik heb het rugpand in één stuk gemaakt, de mouwen korter gemaakt en de rits aan de halsopening wat hoger laten komen.”

Tips & tricks? “Maak zeker een proefversie in een goedkopere stof die qua ‘val’ op jouw definitieve stof lijkt. Zo kun je goed zien hoe het stuk zal uitdraaien en kun je nog tijdig aanpassingen aan het patroon doen die nodig zijn voor je eigen figuur.”

Wanneer ben je beginnen te naaien? “Ik ben tien jaar geleden op mijn eentje begonnen, met enkel de handleiding van mijn machine naast me. Daarna zijn de naaiblogs beginnen te opkomen en dat heeft me geholpen om telkens een stapje verder te gaan.”

VOLG LAURENCE OP INSTAGRAM VIA @PIMSYCOUDDESTRUCS EN LEES HAAR BLOG LAFILLEAUTABOURET.WORDPRESS.COM.

 

Laure naaide de Moira jurk

Waarom heb je dit model gekozen? “Moira is een supergemakkelijk basisstuk: tijdloos en chic. De overslag geeft het ook iets vrouwelijks en glamoureus.”

Wat heb je aangepast aan het patroon? “Ik heb de lengte aangepast en de halsopening iets wijder gemaakt.”

Tips & tricks? “Als je een stof kiest die gemakkelijk haar vorm verliest, zoals mijn de double gauze, raad ik wel aan om verstevigende naadband te gebruiken. Ik heb de stof verstevigd ter hoogte van de prinsessennaad, de armsgaten en de halsopening. Gebruik zeker een naaivoetje voor blinde ritsen: dat stikt een pak makkelijker bij het inzetten van de rits.”

Wanneer ben je beginnen te naaien? “Tien jaar geleden kwam ik toevallig op het idee om naailessen te volgen toen ik een creatieve beurs bezocht. Daarna heb ik een professionele naaiopleiding aan het ESMOD-instituut gevolgd in Parijs. Ondertussen is het een echte passie geworden en geef ik zelf naailes.”

VOLG LAURE OP INSTAGRAM VIA @LAURE.GUYET.

Clara en Laurence naaiden de Rachel rok (editie 1/2016), de Moira jurk en de Nina blouse

Haar moeder Laurence naaide de Moira jurk, en voor haar dochtertje Iris naaide ze de Nina blouse.

Waarom hebben jullie deze modellen gekozen? Clara: “Mijn moeder koos voor de Moira jurk omdat het een stuk is dat je voor alle gelegenheden kunt dragen en omdat het echt haar stijl is. De Rachel rok (uit een oude editie van LMV) is op en top vrouwelijk maar ook tijdloos. Het Nina bloesje voor mijn dochtertje koos ik omdat het kraagje zo schattig is.”

Wat hebben jullie aangepast aan het patroon? Laurence: “Doordat ik jersey gebruikte voor de Moira jurk hoefde er geen rits meer in. Ik kan hem makkelijk aan- en uittrekken over mijn hoofd. De zoom maakte ik enkele centimeters korter.”
Clara: “Ik heb de Rachel rok ook een beetje ingekort. Bij de Nina blouse liet ik de decoratieve lintjes aan de kraag en de mouwen weg, want de print van de stof trekt al voldoende aandacht.”

Tips & tricks? Laurence: “Als een blinde rits je afschrikt, kun je de Moira jurk in een elastische stof maken. Kies een middelzware tricot of punta di Roma, ga niet voor een al te dunne variant.”

Wanneer zijn jullie beginnen te naaien? Laurence: “Ik leerde op m’n vijftiende naaien toen ik mijn eerste naaimachine cadeau kreeg van mijn moeder.
Clara: “Op mijn twaalfde maakte ik de eerste creaties samen met mijn moeder. Mijn dochtertje helpt me nu al om de kopspeldjes uit de stof te halen en ze op het speldenkussen te steken. We geven het naaivirus echt door van moeder op dochter. We naaien met z’n allen voor de hele familie. Je zult ons niet snel in een klerenwinkel spotten. Mijn moeder wil nu ook graag haar lingerie zelf
beginnen te maken”

VOLG CLARA OP INSTAGRAM VIA @PAR.ISSY EN LEES HAAR BLOG PARISSY.CANALBLOG.COM.

Deze trends draag je dit najaar ook: