9 tips om geruite stof te verwerken

Ruiten zijn helemaal in dit seizoen. Om dit motief van kop tot teen te gebruiken, vertrouwen we erop dat je je naaimachine tevoorschijn haalt. Schotse ruit, raster, dambord, vichy…. Met onze tips laat je het patroon gewoon doorlopen!

Jazeker, ook jij kunt het dessin laten doorlopen over de naden, wees maar niet bang. In tegenstelling tot strepen hebben ruiten wel twee dimensies waar je rekening mee moet houden: verticaal en horizontaal. Volg dus goed onze handleiding.

1. Koop meer stof dan nodig

Je moet de verschillende patroondelen zodanig op de stof leggen dat de ruiten op elkaar aansluiten, en dat vraagt om extra lengte. Hoe groter het dessin, hoe meer stof je nodig hebt.

2. Kies een patroon met maar een paar onderdelen en maak keuzes.

Hoe meer onderdelen, hoe meer naden en hoe groter het risico dat de ruiten niet aansluiten. Denk daaraan als je je model kiest en vraag jezelf: is deze naad echt nodig of kan de rug ook uit één stuk gemaakt worden? Maak het jezelf gemakkelijk!

Niet alles kan aansluiten. Het is niet mooi om een verschuiving te zien tussen het linker- en rechtervoorpand van je hemd, maar op andere plekken zorgen plooien, rondingen of plissé ervoor dat het patroon onmogelijk door kan lopen.

3. Vouw je stof heel netjes

Je kunt dan wel opletten met de aansluiting op het moment dat je de patroondelen op de stof legt, maar als de bovenkant en de onderkant niet recht op elkaar liggen, lukt de aansluiting ook niet. Als je de stof dubbelvouwt, moet je dus goed opletten dat de dessins precies op elkaar liggen. Strijk de stofvouw met een strijkijzer en prik spelden door de beide lagen om te voorkomen dat de stof verschuift.

4. Leg alle patroondelen in dezelfde richting op de stof

Neem de tijd om de aan elkaar te leggen delen zodanig neer te leggen dat de belangrijkste punten op elkaar aansluiten. Let erop dat de zomen even hoog liggen, dat het middenvoor van de rok en middenvoor van de boord gelijk zijn, dat de ruiten niet onderbroken lijken door de doorgestikte naad van een broekspijp…

Gebruik voor de mouwen bijvoorbeeld de punt van de oksel en de mouwen als aansluitpunt. De aansluitpunten van het patroon zijn ook goede referentiepunten voor het laten doorlopen van het motief. Maar vergeet niet dat de draadrichting altijd belangrijker is dan het motief. Dus niet vals spelen en je patroondeel andersom op de stof leggen.

5. Speld de patroondelen op de stof

Controleer tijdens het spelden of de ruiten van de twee lagen stof wel perfect tegen elkaar liggen.

6. Knip je stof nauwkeurig

En let erop dat de twee lagen tijdens het knippen niet verschuiven.

7. Speld de verschillende delen aan elkaar voordat je gaat naaien

Leg de twee delen met de goede kanten op elkaar en zorg ervoor dat de ruiten perfect aansluiten. Speld loodrecht op de rand van de stof. Als je een soepele stof hebt, of als je perfectionistisch bent, kun je de delen aan elkaar te rijgen voordat je gaat naaien. Dat voorkomt dat de stof gaat verschuiven op het moment dat hij onder je naaivoet doorgaat.

8. Speel een beetje vals

Gebruik gerust de rekbaarheid van de stof om een klein beetje extra ruimte te krijgen in het motief.

9. Ontspan

Laatste, maar niet minder belangrijke tip: blijf zen. Jij bent de enige die die ene millimeter verschuiving in het motief ziet. Kijk maar eens naar de afwerking van confectiemode voor wat geruststelling…

Nog naaitips?