Flamboyante foulards

In het atelier van deze creatieve ziel komen prachtige luxueuze zijden carrés tot leven. De weelderige, vaak exotische prints komen uit de droomwereld van Marylène Madou, die zich uitgebreid verdiepte in de kunst van stoffenprints.

Jong begonnen, half gewonnen

Ik ontmoet Marylène Madou in haar gloednieuwe pand in Genk (BE), waar sinds kort haar winkel én atelier huizen. Het is er niet groot, maar wel bijzonder stijlvol. Marylène is nog maar 25 jaar, maar heeft al een indrukwekkend parcours als jonge onderneemster afgelegd. Ze is de achterkleindochter van een Fransman, maar is geboren en getogen in het oosten van België. Oorspronkelijk was het niet haar bedoeling om zich met haar label in haar thuisland te vestigen. Ze studeerde textielontwerp in Gent, en volgde stages bij bedrijven in Los Angeles en Londen. Uiteindelijk besloot ze zelfs om in Londen te gaan wonen. “In het Verenigd Koninkrijk zijn er als zelfstandige print designer veel meer opportuniteiten bij modehuizen dan in België,” vertelt Marylène. “Maar ik geef toe dat het niet altijd gemakkelijk is geweest. Er zijn periodes geweest waarin ik als beginnende ontwerper in call centers ging werken om rond te komen. Gelukkig is het daarna snel goed gekomen.” Heel goed zelfs, want nadat ze haar huidige – Belgische – partner Brecht in Londen had ontmoet, trok ze samen met hem terug naar België om er haar label uit de grond te stampen.

Verzamelstuk

Marylène heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen van foulards – ook wel ‘zijden carré’ genoemd. Iedereen kent wel de sjaaltjes van het Franse merk Hermès. Marylène is er altijd door gefascineerd geweest. “Hun etalages gaven me altijd een goed gevoel. De carrés worden bijna als kunstwerk gepresenteerd.” De foulards van Hermès kan je als collector’s items beschouwen. Het zijn stukken die je jaren bijhoudt en met heel veel zorg behandelt, en dat is ook wat Marylène met haar foulards wil bereiken: “dat vrouwen ze willen verzamelen vanwege de unieke prints die stuk voor stuk een verhaal vertellen”. De prints die ze voor haar foulards ontwerpt, ogen altijd weelderig en luxueus. “Als je de geschiedenis van de mode bekijkt, zie je dat het het product bij uitstek is waarop rijkelijke prints gedrukt werden,” verduidelijkt ze. Marylène maakt voor haar eigen ontwerpen gebruik van twee verschillende
technieken: ze tekent en schildert met de hand in gouache of aquarel, en combineert dat werk dan met digitale tekeningen die ze rechtstreeks op haar tekentablet maakt. Haar creaties barsten van de warme kleuren en barok vormgegeven tekeningen van tropische vogels, citroenen, bloemen en teckels. Van waar ze die inspiratie haalt? “Als ik een nieuw ontwerp wil maken, ga ik altijd eerst op pad: naar een andere stad of op vakantie, zodat ik nieuwe dingen zie. Daarnaast maak ik ook zelf foto’s, bijvoorbeeld van mijn hondjes of van bloemen, die ik dan overteken en in mijn ontwerpen gebruik. Ook in oude boeken uit kringloopwinkels vind ik vaak inspiratie.”

Oog voor duurzaamheid

Inspiratie is één zaak, maar uitvoering nog een andere. De producten van Marylène Madou worden geprint en gemaakt in Italië, Engeland en België. Ook de opvolging van deze stappen in het productieproces doet ze met grote toewijding. De jonge ontwerpster benadrukt dat ál haar producten op een ecologisch verantwoorde manier gemaakt worden en dat dit een heel belangrijk thema is voor haar. Zo werkt ze bijvoorbeeld enkel met een bepaald type digitale printer dat heel duurzaam is: “De toners van die textielprinters zijn volledig recycleerbaar. De inkt verspreidt geen chemische of kankerverwekkende geuren en er wordt heel weinig water gebruikt.” Een ander voordeel van digitaal printen is dat je op voorhand heel precies kunt bepalen hoe de stof gebruikt wordt zodat er zo weinig mogelijk verspild wordt. En indien er toch stofresten zijn, garandeert Marylènes fabrikant dat ze 100% ecologisch gerecycleerd worden.

Eigen universum

Naast foulards, zakdoeken en pochettes ontwerpt Marylène in haar gekende stijl ook interieuritems zoals kussens en gordijnen. Met haar zijden foulards bereikt ze vooral flamboyante klanten die houden van unieke designstukken, de linnen kussens bereiken een breder publiek. “Het is mijn droom om ooit een winkel te hebben in een verre grootstad, waar je mijn merk als een totaalconcept kan beleven. Ik wil nog veel groeien met mijn label, en met mijn producten de wereld rondtrekken. Dat verlangen komt wel terug in mijn prints: dat kleurrijke en wereldse gevoel dat ik op veel plekken heb gezien, wil ik via mijn ontwerpen koesteren en zo wil ik een soort van Marylène Madou-universum creëren waar fashion en interieur elkaar voortdurend kruisen.”

Bekijk de collecties van Marylène Madou op haar website en volg haar op Instagram.

Deze trends draag je deze winter ook: