Neal Cardigan: video tutorial

neal-sts

Startende naaiers, dit project is jullie ideale debuut! Meer ervaren naaiers: dit trendy stuk is een makkie voor jullie, dus maak dit in verschillende kleuren en stoffen. Van zo’n casual openvallende cardigan kun je er nooit genoeg in je kast hebben. Wij kozen voor een okergele gebreide stof.

Gebreid voetenzakje

voetenzakje-ln-knits

In dit gebreide voetenzakje ligt je baby lekker knus in zijn wiegje, box of bedje. Het heeft houten knopen aan weerszijden en een warme capuchon met pompon.

Dit patroon komt uit het boek “In de wolken” van breigoedlabel LN Knits.

MATEN

40 x 70 cm

BENODIGDHEDEN

 • 300 g Sol Alpaca (off white)
 • 2 breinaalden nr. 4,5
 • 1 haaknaald nr. 4
 • 1 maasnaald
 • 1 pomponmaker 5 cm
 • 10knopen

GEBRUIKTE STEKEN

Fantasiesteek:

 • 1ste nld: *1 st av, haal 1 st av af, sla de draad om de nld*. Herhaal wat tussen *…* staat tot 1 st voor het einde van de nld, brei 1 st av.
 • 2de nld: 1 st. r, * brei 2 st. samen r (1 st + omslag van de vorige nld), haal 1 st av af, sla de draad om de nld*. Herhaal wat tussen *…* staat tot 1 st voor het einde van de nld. Brei 1 st r.
 • 3de nld:1stav,*haal1stavaf,sladedraadomdenld,brei2st samen av (1 st + omslag van de vorige nld)*. Herhaal wat tussen *…* staat tot 1 st voor het einde van de nld. Brei 1 st av.
 • Herhaal telkens de 2de en 3de nld.

Patentsteek:

 • 1ste nld: 1 nld r
 • 2de nld: *1 st r, haal 1 st av af, sla de draad om de nld*. Herhaal wat tussen *…* staat tot het einde van de nld.
 • 3de nld: *Brei 2 st samen r (1 st + omslag van de vorige nld), haal 1 st av af, sla de draad om de nld*.
 • Herhaal wat tussen *…* staat tot het einde van de nld.
 • Herhaal telkens de 3de nld.

WERKBESCHRIJVING

1. Zet 68 st op en brei 8 cm patensteek.
2. Vouw deze boord dubbel en brei in de volgende nld telkens 1 st samen met de overeenstemmende st van de opzetnaald.
3. Verdeel de st in de volgende nld als volgt: brei 8 st patent- steek, maak 1 st bij door de tussenlus te breien, brei deze laatste st en de volgende 52 st in fantasiesteek en de laatste 8 st in patentsteek. Brei volgens dit patroon tot een totale hoogte van 120 cm.
4. Kant de st los af.
5. Vouw de onderrand 50 cm naar boven. Naai de onderste 10 cm vanaf de vouw aan beide kanten dicht.
6. Vouw de bovenrand van de capuchon dubbel en naai dicht.
7. Naai de knopen aan de voorkant aan op 3 cm van de boven- rand en telkens met 10 cm tussenruimte. Je hoeft geen knoopsga- ten te breien omdat de patensteek los genoeg zit om de knopen erdoorheen te halen.
8. Haak een rand van vasten rondom rond. Haak langs de knoopsluiting 1 rij vasten en onder aan de 10 cm die gesloten zijn 2 rijen vasten. Haak langs de zijkanten 1 rij en langs de onderkant 2 rijen vasten.
9. Maak een pompon van 5 cm. Naai hem boven aan de capuchon. Stop alle draadjes zorgvuldig in.
Klaar!

Naaiende mannen over Zorropakken en goedbedoelde opmerkingen van ongeruste moeders

Stéphane van @la_patte_d_eliot
Stéphane van @la_patte_d_eliot

Eind november ligt de mannenspecial van La Maison Victor in de rekken. Daarin vind je 8 nieuwe mannenpatronen, gebaseerd op bestaande patronen voor jongens.

Maar lang niet enkel vrouwen houden van naaien, en daarom sprak La Maison Victor met vier mannen die het naaivirus zwaar te pakken hebben. Instagrammers @olivierdhauwe, @antonihuy, @la_patte_d_eliot en @nonkelsinol zien hun naaimachine héél graag en vertellen ons meer over hun naaigewoontes.

img_4559

Sunil van @nonkelsinol

 

Hoe zijn jullie in dit vak gerold?

@olivierdhauwe: Ik wilde altijd al iets met mijn handen doen en koos daarom voor een modeopleiding. Van een stuk platte stof een kledingstuk naar eigen smaak maken, geeft me heel veel voldoening!

@antonihuy: Ik ben beginnen naaien toen mijn zoon om een Zorro-kostuum vroeg. Ik vond het nergens in de winkels en bedacht me dat ik het dan maar beter zelf kon maken. Nu ben ik helemaal verknocht aan mijn naaimachine.

@la_patte_d_eliot: Ik heb het naaivirus heel toevallig opgelopen: Mijn moeder had gezien dat mijn gordijnen twee jaar na mijn verhuis nog altijd niet omgezoomd waren. Als reactie op haar opmerking heb ik ze dan maar zelf omgezoomd en dat beviel me enorm. Stoffen kiezen, ze transformeren in een nuttig “object” in 3D, de geheimen van een goed patroon … Het is elke keer opnieuw een waar plezier om me achter mijn naaimachine te zetten.

@nonkelsinol: Ik ben ongeveer drie en een half jaar geleden beginnen naaien. Ik was op zoek naar een nieuwe hobby en mijn beste vriendin was enkele maanden daarvoor ook gestart met naaien. Ik heb haar eens vergezeld tijdens een naailes en had de smaak vanaf dan helemaal te pakken.

Welk kledingstuk maken jullie het liefst?

@olivierdhauwe: Ik maak het liefst mantels en jassen.

@antonihuy: Mijn favorieten zijn kleine projecten: kinderkledij of details van jurken bijvoorbeeld.

img_4560

Olivier van @olivierdhauwe

 

Waar staat jullie naaimachine?

@olivierdhauwe: Mijn naaimachine staat in de zolderkamer van het huis waar ik woon in Gent en dat ik deel met twee vriendinnen.

@antonihuy: Ik heb mijn ‘atelier’ over twee ruimtes verspreid: mijn patronen knip ik op de grote tafel in de woonkamer en het naaien zelf doe ik in de bureaukamer.

@la_patte_d_eliot: Ik naai in mijn woonkamer. Ik woon in een klein huisje en kan dus niet anders dan het hier doen. Dat is het enige wat me soms van het naaien weghoudt. Maar binnen enkele maanden verhuis ik en zal ik veel naaiplaats hebben, ik kijk er al naar uit!

img_4564

Antoni van @antonihuy

Wat is jullie favoriete LMV-patroon?

@olivierdhauwe: Ik maak nooit zomaar een patroon dat ik koop maar koop het als basis en pas het dan aan aan mijn smaak.

@la_patte_d_eliot: Mijn lievelingsstuk is tot hiertoe het Cliff Hemd! Het was een uitdaging om alle patroonstukken samen te brengen maar ik heb heel wat nieuwe dingen geleerd en ben superfier op het resultaat.

@nonkelsinol: Ik maakte al heel wat patronen van La Maison Victor, laatst nog het Lou Broekje en het Charles Hemd.

We wensen jullie nog veel naaiplezier!

Straal in je zelfgemaakte little black dress!

emma-web

Ben je op zoek naar een zwierige, feestelijke jurk? Dan is de Emma Jurk met open rug helemaal voor jou! Personaliseer de schouderstukjes met een specialer stofje.

We zetten je steek voor steek op weg in onze video tutorial.

In ruil voor deze bon en op vertoon van je gratis Veritas ID-kaart, betaal je slechts 8€ i.p.v. 9,95€ voor het patroon van de Emma Jurk bij Veritas. Of bestel het patroon online bij Veritas en gebruik de kortinscode EMMALMV. Veel naaiplezier!

Winterboek DIY’s

kerst01-16890

Deze DIY’s verschenen ook in het winterboek van Flair dat in de week van 8 november 2017 te koop is samen met Flair.

Klik hier voor meer info over het winterboek.

GEBORDUURDE CADEAUTJES

1. Pak twee cadeautjes in met stevig wit canvas, maar plak er een nog niet dicht, zodat je de vouwlijnen kunt zien en weet waar de ster moet komen.

2. Teken met potlood een stervorm op het canvas, neem een stuk gouddraad en naai met grote steken een ster op het canvas. 3.Voor het andere cadeau knip je een strook uit wit handgeschept papier (of canvas) waar je een aantal sterretjes op naait.

3. Wikkel de strook om het pakje, plak aan de achterkant vast met plakband en werk af met een gestrikt touwtje.

 

CENTIMETERVRETER

Lintmeter

1. Pak je cadeautjes in met bruin papier.
2. Wikkel gouddraad om de cadeautjes.
3. Wikkel haaks op het gouddraad een oude lintmeter om de cadeautjes.
4. Spuit een olijftakje zilver en steek het tussen het gouddraad.

 

KAARSEN

jjo_diykerst-0053

Dit heb je nodig:

theelichtjes (van verschillende groottes) papier schaar

Zo maak je het:

Knip rondjes uit het papier met dezelfde diameter als de theelichtjes. Schrijf er een tekstje op of maak een tekening. Je kan natuurlijk ook mooie quotes of prints van Pinterest of Instagram gebruiken. Haal het kaarsje uit het hulsje en leg het papier op de bodem. Zet de theelichtjes er weer in.
Let op: je ziet de tekst of print pas als het kaarsvet helemaal gesmolten is.

 

GEHAAKTE EIERMUTSJES

eierdopjes-web

Zondagochtend, een heerlijk ontbijtje met de familie. Warme broodjes, kopje kof e of thee, verse jus en… een gekookt eitje, dat warm blijft onder een schattig en bij de sfeer passend slaapmutsje.

Je vindt de werkbeschrijving hier.

 

TORI SJAAL

jjo_sjaal_-28551Deze lekker warme sjaal is een fluitje van een cent om zelf te breien!

Je vindt de werkbeschrijving hier.

 

PAPIEREN VAASJES

jjo_diykerst-0099Dit heb je nodig:

stevig papier (2 vellen A4 in verschillende kleuren) potlood schaar papierlijm

Zo maak je het:

Snij (voorzichtig, het mag niet door het papier gaan) een groot ruitenpatroon op het papier. Vouw op de lijn- tjes en plak de uiteinden aan elkaar zodat je een koker krijgt waarin je je bloemen of takjes kunt zetten (bloemen kun je beter in een vaasje met water in de koker zetten).

 

Cliff Hemd video tutorial

cliff-4-talen-lr1-l9

De blikvanger van dit mannenhemd is het plat stuk op de rug dat dankzij het schuine lijnenspel een moderne look krijgt. Ook de pasvorm is hedendaags en dus iets smaller dan een klassiek hemd, we spreken van een ‘slim fit’.

Emma Jurk: video tutorial

emma-web

Op zoek naar een zwierige, feestelijke jurk? Dan is dit model met open rug helemaal voor jou! Personaliseer de schouderstukjes met een specialer stofje.

Kleiplaatjes

kleiplaatjes-4

NUÏ maakte deze leuke kleiplaatjes voor La Maison Victor. Hang ze aan een cadeautje en werk het af met een dennentakje of eucalyptusblad. Of laat het gaatje achterwege en gebruik het als naamplaatje op een feestelijk gedekte tafel. Kies voor verschillende vormpjes met leuke woorden of quotes.

kleiplaatjes-5BENODIGDHEDEN

 • Witte boetseerklei
 • Uitsteekvormpjes (hart, cirkel, dennenboom, rechthoek, …)
 • Letterstempels
 • Satéstokje
 • Deegrol
 • Mes
 • Kommetje met water
 • Droge doek
 • Scherp mes

WERKBESCHRIJVING

 1. Bevochtig een stukje klei met water en kneed tot het zacht en bewerkbaar is. Rol met een natte deegrol een schijf van 0,5 cm dik en 10 cm diameter. Strijk met natte vingers over het schijfje tot je een gaaf oppervlak bekomt.
 2. Steek een vorm uit je schijfje klei. De randen maak je gaaf door er met natte vingers langs te strijken. Maak met het satéstokje een gaatje op de gewenste plaats. Maak de stempelletters nat en druk ze in de klei. Blaas nadien zachtjes het overtollige water uit de ingedrukte letters.
 3. Neem het kleiplaatje voorzichtig van de tafel met een mes. Leg het plaatje op een vlakke ondergrond en laat 24 uur drogen.
 4. Werk de randjes van het kleiplaatje nog wat bij met een scherp mes. Knoop een feestelijk lint door het gaatje.

Klaar!

WAT ZET IK OP MIJN PLAATJE?

Let it snow • Warm wishes • Ho Ho Ho • Bisous • Open on 25th dec • Naam van de gelukkige • Merry X-mas • Kisses

Je vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.

kleiplaatjes-2

 

Stoffen mandjes

mandjes-4_web

Een feestelijk cadeaumandje, een broodmandje om mee uit te pakken op je kersttafel of gewoon een mooi mandje voor je breigerief of badkamerproductjes? Je kunt eindeloos variëren met verschillende groottes en stofjes. Eens je de techniek onder de knie hebt kun je mandjes stikken aan de lopende band! NUÏ maakt voor La Maison Victor deze feestelijke maar eenvoudige mandjes.

mandjes-2_webBENODIGDHEDEN

 • Stof: 50×100 cm (let op: geen stretch!)
 • Voering: 50×100 cm (let op: geen stretch!)
 • Wattine: 50x100cm
 • Naaigaren

Het patroondeel inclusief naadwaarde vind je terug op raderblad 1 in het magazine (editie okt-dec 2017).

WERKBESCHRIJVING
Je kunt eindeloos variëren met verschillende groottes. Het mandje op de foto is 18×18 cm met een flap van 5 cm.

1. Knip 4x het patroondeel uit de stof, de voering en de wattine.

2. Leg wattine op de averechtse kant van elk stofdeel. Speld en stik rondom vast op 0,5 cm.

3. Speld telkens 1 lange en 1 schuine zijde van de deeltjes op elkaar. Stik vast. Doe dit met alle deeltjes tot je een mandje bekomt. Strijk de naden open.

4. Doe hetzelfde met de delen van de voering, maar laat in 1 naad een opening van 5 cm.

5. Steek het buitenmandje (uit stof/wattine) in het voeringmandje met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld vast en stik de bovenkant rondom rond vast op 1 cm. Zorg dat de hoeken netjes overeenkomen. Strijk de naden open.6. Trek het mandje binnenstebuiten door de opening in de naad van de voering. Naai daarna deze opening dicht.

7. Duw het voeringmandje in het buitenmandje. Strijk op. Vouw de bovenrand 5 cm om. Klaar!

mandjes-3_webJe vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.

Onderzetter van houten kralen

kralenonderzetter-5_web

Houten kralen zetten meteen de sfeer in huis. Dus maakte NUÏ voor La Maison Victor deze leuke onderzetters. Mooi én praktisch! Je hebt de keuze uit twee formaten: een kleintje voor een kopje of een iets grotere voor een theepot.

kralenonderzetter-4_webMATEN
Klein: ø 10,5 cm // groot: ø 17,5 cm

BENODIGDHEDEN

 • Houten kralen van 12 mm: 37 stuks // 18 mm: 62 stuks
 • Nylondraad
 • Maasnaald

WERKBESCHRIJVING

De kleine onderzetter heeft 3 cirkels, de grote 4.

1. Rijg 6 kralen op een nylondraad. Knoop begin en einde aan elkaar. Let op dat je niet te strak knoopt, zodat de middelste kraal er nog bij kan.

2. Rijg de middelste kraal aan de 6 kralen zoals aangeduid op de tekening. Begin bij kraal A1.

screen-shot-2017-10-31-at-17-55-41

3. Herhaal stap 1 met 12 kralen. Let op dat je niet te strak knoopt, zodat de middelste kralen er nog bij kunnen.

4. Rijg de vorige rij kralen aan deze 12 zoals aangeduid op de tekening. Begin bij kraal B1.

screen-shot-2017-10-31-at-17-55-455. Herhaal stap 3 met 18 kralen.

6. Rijg de vorige rij kralen aan deze 18 zoals aangeduid op de tekening. Begin bij kraal C1.

screen-shot-2017-10-31-at-17-55-517. Voor de grote onderzetter herhaal je nog eens stap 3 met 25 kralen. 

8. Rijg de vorige kralen aan deze 25 zoals beschreven bij stap 6. Begin bij kraal D1. Klaar!

kralenonderzetter-3_webJe vindt NUÏ ook op Instagram en Facebook.